Banda rumunských dělníků v našem bytovém domě již pozvolna končí. Manžel je úplně u vytržení z toho, že po sobě i vytírají. Já mlčím, protože vytírají pouze na chodbě, nikoliv u nás doma. Ale jejich práce je opravdu pěkná (tedy uvidíme, jak to bude vypadat po zimě), máme nové stěny domu, nová světla, vypínače, futra dveří, krásná práce… Takhle kdyby to fungovalo všude!

Téma: Sádrokartony

Chlapci opravdu přišli, začali to krásně opečovávat a zateplovat a v pátek prohlásili, že musí ještě k tetičce a že se zase ukážou ve středu. Já ať se zmíním, komu se zmíním, všichni se jen pousmějí při zmínce o řemeslnících a jejich dodržování termínů. Jenže jednoho dne se to dokončí. To jsem si naprosto jistá. A ještě jistější jsem v tom, že přijde faktura.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: Koupelny

Zedníci by rádi dostali zaplaceno. A já bych zase ráda věděla termín, kdy začnou dělat koupelny. Dokud nebudou koupelny, nedočerpáme hypotéku. A materiál na koupelny za spousty peněz čeká u dodavatele, který se těší, až k nám učiní závoz… Zdá se, že jsem v bludišti. Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu cech@sanoma.cz. A já už se tak těším, až budu vybírat ručníky a svíčičky a dolaďovat detaily, a místo toho koukám na omlácené zdi, které čekají na čerstvé dlaždičky. Delegovala jsem tuto komunikaci na manžela, neboť to byl on, kdo si vyjednal tuto firmu, tudíž se musí postarat o to, aby jeho žena byla spokojená, i když to je věc prakticky nemožná.

Téma: Topení a pec

Manžel s tchánem stále něco ladí na stavbě kvůli topení. Já sice nevím úplně přesně co, ale ladí a ladí. Zřejmě začneme brzy topit. Protože v kamnech a peci se bude smět zatopit až po třech týdnech od dostavění (kamna budou hotová zřejmě příští týden), bude se asi brzy instalovat to čerpadlo. Bylo kolem toho opravdu hodně zařizování, tak jsem zvědavá, jak z té naší země vydolujeme kousek toho geotermálního tepla.

Manželovi pomohla silná hasičská ramena ostatních kolegů donést litinová tělesa zase zpět na jejich místa, takže vše je připraveno, jen ty kohoutky na to teplo ještě chybí!

Téma: Zahrada

Tak tam se neděje nic. Potkala jsem našeho zahradníka, na buky se podívat nepřijel, má toho moc. Ve skleníku už jsou jen rajčata a já mám stále ještě spoustu feferonek na zavařování. Ten, kdo již ochutnal, ví, že jsou opravdu ostré. (Jsou pálivé, že mi málem vypadaly zuby. Poznámka Jana Čecha, šéfeditora, který získal od paní Králové danajský dar v podobě jedné zavařené skleničky.) Za dva týdny budu dělat zkoušky. Zkoušející prý má rád ostré. Tak si ho také vyzkoušíme. Já jsem zjistila, že ty zelené se prostě jíst nedají. Ani když je nacpu rozinkami podle nějakého toho chytrého receptu… Rada zní, neber všechny sazeničky, které ti v dobrém podstrčí kdejaký strýček.

Téma: Interiéry

Začínám se zamýšlet nad interiéry. Ano, sice jsem s nimi začínala v únoru, kdy jsem si barevné obrázky prohlížela, plány střádala, ale pak mě to zjara přešlo. Teď už by ale mohl být pravý čas. Už bych mohla vědět, kam jaká skříň přijde, sedačka je také celkem důležitá, postele neméně. Náš Willie si o postel ve tvaru autíčka napsal u mé maminky Ježíškovi. Popsali spolu asi 10 papírů velikosti A4 a mamka pak ještě udělala souhrnný seznam pro nás rodiče, abychom jako věděli, co to ten náš synek vlastně potřebuje. Ještě že už budeme bydlet ve větším!

Dnes jsem potkala kamarádku z tanečních a ona vzpomínala, jak jsem tyto články začínala psát tak optimisticky, a že teď, když se mě zeptá na dům, tak už to tak optimisticky nezní. Ale ne, já už jsem optimistou navždy, i co se stavění a přestavování domů týče. Mě jen tak něco nerozhodí (tedy pokud mě někdo nepostaví před hotovou věc a není na mě krutopřísnej, to ještě musím reakce potrénovat). Stále žiji heslem, že pokud nejde o život, jde o (nic). A vím, že jednoho dne si sednu do zahrady s mým mužem a v jeho očích uvidím, jak je rád, že je u nás tak krásně (krásné 16. výročí, miláčku!).