A tak jsme tam měli mimořádné zasedání, takové rodinné a kamarádské, povídáme, povídáme, jejich černé pivo je moc dobré, a tak tam vyprávím o tom mém vysněném ořešáku, a že bych potřebovala mluvit s naším zahradníkem a kdo se náhle neobjevil? Zahradník! A mám to domluvené, zasadíme ořech! A tak jsme začali mluvit ještě o střeše na hospodářskou budovu, že nám ten náš řemeslník nedal rozpočet. Mluvili jsme o tom, že si asi budeme muset sehnat někoho jiného. Tak jsme dostali dvě telefonní čísla na ověřené kapacity.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

A pokrývači muselo zvonit v uších, protože druhý den nám ten rozpočet poslal. Jen ten rozpočet je trochu vyšší, než jsem počítala. Ale ještě si nechám udělat protinabídku, abych si to ověřila. Jak říká můj muž, „musíme si uvědomit, že ty nemovitosti a pozemky, co jsme zakoupili, jsou prostě velké, větší než je obvyklé. Proto to stojí víc, než je obvyklé.“

Téma: rozestavěnost

Pokračuje nám to velmi pomalu. Jak sliboval pecař, že nás naučí obsluhovat pec, tak nás nic nenaučil. Rozvádí se, a tak se celý týden neobjevil. Ale kachle již prý má (ty doobjednané), tak jsem zvědavá, kdy tam zatopíme. Naštěstí ještě nemrzne. Sádrokartonáři také trochu popojeli, ale stále jim kus chybí. O koupelnách ani nemluvím, protože jim to neschne a spárovat to nemá cenu, dokud nezačneme topit.

Téma: topení

Čerpadlo za statisíce sice přivezli, spoustu trubek, kohoutků, páček k tomu přidělali, ale pořád netopíme. Chybí k tomu ještě nějaká součástka, elektrikář na zapojení a chladicí kapalina, kterou se to musí naplnit. Jo a taková drobnost – banka musí to čerpadlo zaplatit!

Téma: zahrada

O víkendu jsme dělali podzimní práce. Já jsem dostala Willieho hrabičky (škoda, že je ta násada tak krátká) a hrabala jsem kolem jeho týpí z vrbového proutí. Vevnitř jsem mu musela uklidit a on jezdil a likvidoval ty kopičky listí. Zbytek zahrady pohrabu asi až na jaře. Bude to jen listí z těch břízek, zbytek jsou jehličnany. Novinka - mám o další dva záhony víc. Doplněno koňskou mrvou, zasypáno zeminou, připraveno na jaro a sázení. S tchyní jsme zasázely česnek, protože u nich na chaloupce to nejde. Pak jsou v jednom záhoně umístěny jahody. A co budu mít na těch ostatních, to se ještě uvidí.

Ve skleníku jsme také doplnili koňský hnůj a zem, rajčata jsme otrhali, vytrhali a už nemáme co sklízet.

Teď se budeme muset s manželem pomalu (ale opravdu velmi pomalu) rozhodnout, co dělat dál. Zedníci teď mají stavbu základové desky někde jinde, a dokud bude hezky, tak se k nám asi nevrátí, zvlášť když ještě netopíme. Jenže na podlahy potřebujeme, aby byli sádrokartonáři hotoví. Na koupelny musíme topit. Na přípravu podlah bychom vlastně také potřebovali topit. Na topení potřebujeme alespoň mít hotovou tu pec, to by určitě vytopilo celý dům. Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu cech@sanoma.cz. Takže asi potřebujeme kouzelného dědečka, aby udělal cink a stal se zázrak. Alespoň že manžel má co dělat. Bude zasypávat příjezdovou cestu hromadou kamení - to je ta poslední kopice, která tam zůstala.

A třeba se tam potká alespoň s nějakým řemeslníkem (nebo s tím dědečkem) a dozví se, jak to u nás plánují dál. Protože já to také potřebuji naplánovat. Jinak jsem nervózní a pak přijede můj tatíček na kontrolu a znervózní mě ještě více, když prohlásí, jak to u nás nepokračuje apod.

Listopad je u nás opravdu krásný. A Velikonoce, ty si tam teprve užijeme!