Prý to vyzkoušíme v neděli, sliboval muž a odebral se to oslavit, kam jinam než do restaurace U Reinerů. Byly to nervy, řeknu vám. A ta investice, která převyšuje rozpočet skoro o 40 %, je vyšší i než můj budget na auto! Jestli to nebude fungovat, tak nevím, komu zavolám, kde to rozmáznu.

Téma: koupelny

Ale zase hned zítra nastoupí zednická parta, budou prý obkládat, až se z nich bude kouřit, tedy alespoň pro tento týden, prý stihnou udělat horní koupelnu a záchod. To jsem zvědavá, co na to řekne paní odhadkyně! Nasypete do baráku půlmilion, a odhad se zvedne o 50 tisíc… Potřebovali bychom dočerpat konečně hypotéku, prý to pořád visí na dokončení koupelen, tak třeba by mohla stačit jedna, ne? Protože ne že bych jako chtěla plakat nebo tak něco, ale dalších 100 tisíc prý bude fakturovat topenář-instalatér za dokončení a spuštění topení! To mi oznámil manžel, než šel na to pivo, a já u toho pekla vánoční cukroví a tiše si zoufala, jak dlouho to ještě potrvá, ten příval těch faktur.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: podlahy

Načerpala jsem u jedné paní inspiraci na podlahu ke staršímu synkovi do pokoje. A podlahář se byl dnes v Esco Radomyšl mrknout na tu dubovou podlahu natural, kterou jsme si tam vybrali. Teď počkáme, jakou dostaneme cenu na těch 60 metrů čtverečních v té naší hlavní obytné místnosti. Protože to bude další ranec, odhaduji to na dalších 100 tisíc.

Téma: zahrada

Tak jsem sice psala, že je zahrada zazimovaná, ale tu se náhle objevil ten náš zahradník s ořechem v podpaždí, a už ho máme zasazený. Také je hezky přikrytý, aby nám nenastydl přes zimu. To bude úroda příští roky. Časopisy a knihy o zahradničení mám v pohotovosti, tak snad mezi svátky a do prvního jarního kohoutího zakokrhání něco počtu a nastuduji. Teď nemám čas, připravuji poslední dokonalé Vánoce v bytečku a v obýváčku o velikosti 30 metrů čtverečních, kam se nás i letos musí vejít kolem dvanácti.

Také se chystáme na prořezání stromečků na zahrádce (myslím tím dávno zamluvené vánoční stromky), manželovi se do toho nechce a už si domlouval s tchánem, že půjdeme k němu do lesa. Přitom ten potenciál tam u nás je, ale manžel to asi vidí už vzrostlé a pokácené a na polínka, tak jako to udělal s tím stromem za plotem, co nám geometři změřili, že je náš. A kolik jmelí na něm bylo, prodávat na trhu bych ho mohla…

Téma: interiéry

Už je čas, přátelé! Vzhledem ale k neustále se navyšujícím se nákladům na super drahé geotermální topení nezbyde asi na úžasně vyladěné interiéry dle mého oblíbeného serveru houzz.com… Třeba později. Postupně. Důležitý bude stůl a židle a lavice. To bychom měli obdržet v lednu. K tomu kuchyň. Sedačka bude takový interiérový oříšek, neboť se musí zakomponovat do členitého terénu našeho obytného pokoje. Takže to počká. Pak objednáme postýlky nebo si vezmeme naše staré z bytečku. Také to vyřešíme později. Jen ta pirátova postel, uvidíme, jestli se to podaří, neboť třeba ceny dveří mě strašně překvapily.

A my jich budeme potřebovat 13 kusů, i s klikami a zárubněmi.

Asi to dodělávání bude ještě velmi napjaté. Přišla mi třeba nabídka na obložení schodů dubem. Ano, všechno má svou hodnotu. A co teprve pak ty různé poličky a regály do šaten a špajzu, jsem tedy žádostiva, na jaké ceně se ten náš megadům zastaví.

Já to pak na konci vyčíslím, snad tím nevzbudím pohoršení, snad neomdlím.

Ale ať to stojí, co to stojí, bude u nás krásně.