Ten dům uklízet, to je něco! Rozdíl mezi jedním záchodem v bytě a čtyřmi záchody a pisoárem v domě je, že jsou počuraný teď všechny. Prostě si to ty malý lidi stihnou označit všechno. Takže běhám s hadrem v ruce a různými chemickými postřiky a snažím se to tady mít nablejskané. Ale to se mi moc nedaří. Zatím nedodali prodejci speciálních úchytných ramen od SIKA rameno pro udržení skleněné zástěny, takže se bojím přitlačit. Už jsem kdysi slýchávala, že prodejci by se měli zrušit, že je to přežitek, že je firma nepotřebuje – já ale toho svého na úchytná ramena ke sprchovému koutu opravdu potřebuji!

Téma: Zahradnice

Somruji, kudy chodím, na všech zahradách, kde se objevím, ať podarují chudou zahradnici něčím krásným a nenáročným na údržbu. Můj tatínek totiž zjistil, že ho zahradničení šíleně, ale šíleně baví. Takže záhonek ve tvaru spermie předělal, ani se neptejte na co. Nicméně záhon zel prázdnotou. Takže jsme počali vydolovávat cibule a sazenice z původního záhonu, co byl u plotu, máme nyní největší kosatcové pole v okolí a myslím si, že kosatec se stane opravdovým trendem a hitem venkovských zahrad. Do toho se svým malým pomocníkem každý den něco přidáme, pak naši, pak tetičky a další dobří lidé, já myslím, že až to začne vše kvést, bude kolemjdoucím zrak přecházet. VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE

Zato v zelenině se nám moc nedaří. Zmrzlo nám dýňové políčko, asi zasadíme brambory. Jednu už si náš synek zasadil do týpí, tak uvidíme, jakou bude mít úrodu. Také rajčata a papriky to nepřežily, snad už teď nebude mrznout a obnovíme to v dostatečném množství.

Ale moje maminka navštívila farmářský trh a znovu nakoupila sazeničky paprik, rajčat apod., tož to by bylo, aby se něco neurodilo.

Téma: Návštěvy

Zatím dobrý. Lidé k nám jezdí se kochat domem a zahradou a výhledem do lesa, vzdychají při procházce zahradou, že to by sekat nechtěli, a pak při loučení na nás soustrastně koukají, že toho máme ještě hodně před sebou. To my s mužem víme.

Téma: Fasáda

Tak jestli to jednou vyjde, fasáda bude! I podbití a dodělání střechy nad vchodovými dveřmi, okapování domu, zaizolování terasy, obložení studny kamenem, dodělání kamenného sloupu podpírajícího střechu nad vchodem, plotu, vjezdové brány… Mohla bych ještě chvilku pokračovat. Bude to ale ještě asi pár let trvat.

Nabídky na fasády, dokonce i na celé dokončení domu máme, ale ČMSS stále váhá s odsouhlasením přiklepnutí úvěru za účelem zvelebení našeho života. Dodali jsme, co chtěli, a uvidíme, co z toho budeme mít my. Zatím máme lišku na mušce a čekáme, zdali bude na odstřel, nebo ne.

A já sedávám po večerech na špatně odizolované terase a vzdychám nad hvězdným nebem nad hlavou a do šumotu lesa a dalších divných zvuků z lesa šeptám užasle: tady je tak krásně.