Tenhle vypínač trefíte

V interiérech se často setkáváme s ošklivě zašedlou zdí okolo vypínačů, která je ušpiněná od všech neúspěšných pokusů je zmáčknout. Minimalistický design z přelomu milénia však naštěstí opět ustupuje praktičnosti a použitelnosti. Na trhu je tak dnes k dostání i XXL vypínač Merten M-Smart JUMBO, který už nikdy neminete. Jeho plocha je úctyhodných 260 cm².

Vypínač Merten M-Smart JUMBO má rozměry 161 x 161 mm a se svou velikostí nachází uplatnění v nemocnicích, domovech důchodců i ve školkách. Díky svému čistému designu, který mu vynesl i několik ocenění, na sebe však přiláká pozornost i v kancelářích a moderních interiérech. Rodiny s dětmi zase ocení praktické použití a jednoduché čištění vypínače.

Přilepte cokoli

Montážní lepidlo Pattex ONE FOR ALL je nejsilnější lepidlo z řady Pattex, má vysokou počáteční pevnost, dokáže udržet během pár sekund až 350 kg na m². Toto oceníte například při lepení na zdech či stropě. Díky vysoké počáteční pevnosti lepený materiál nemusíte fixovat. Spolehlivě odolává vlhkosti, a proto je vhodné pro lepení v interiéru i exteriéru. Lepidlo dokonce můžete nanášet i na vlhké podklady. Dokáže lepit cihly, keramiku, beton, dřevovláknité a dřevotřískové desky, sádrokarton, překližku, přírodní kámen (tloušťka min. 10 mm), MDF, dřevo, kov, tvrzené PVC, polystyren, sklo, plasty, a zrcadla. Díky speciální receptuře se hodí i k vyplňování spár v kovových i dřevěných konstrukcích, ventilacích a klimatizacích, kde není vyžadován pohyb spoje. Cena je okolo 175 Kč.

Navrhněte pasivní dům

Kvalitní návrh nízkoenergetického nebo pasivního domu vyžaduje od architekta spoustu znalostí a výpočtů. S výpočty architektům už léta pomáhá navrhovací program PHPP, jehož nejnovější verzi právě Centrum pasivního domu přeložilo do češtiny.

PHPP (Passive House Planning Package) je nejpoužívanějším evropským nástrojem při návrhu pasivních a nízkoenergetických domů. Výrazně zjednodušuje časovou náročnost výpočtů a umožňuje projektantům rychle porovnat energetickou bilanci domu při odlišném výběru skladby obálky nebo zdrojů vytápění. Nová verze 8.5 přináší aktuální klimatická data, nové možnosti při zadávání oken a reaguje také na požadavky budov s téměř nulovou spotřebou energie, s nimiž normy počítají v nejbližších letech.

PHPP 8.5 (2013) v české verzi je k dostání exkluzivně na stránkách Centra pasivního domu (www.pasivnidomy.cz/phpp) a v plné verzi stojí 4 250 Kč vč. DPH. Majitelé starších verzí si ji můžou pořídit za 3 000 Kč.

Bez zrcadlení

Pokud nechcete, aby se vám zrcadlil odraz v oknech, máte možnost pořídit si speciální sklo Guardian Clarity. To má specifickou povrchovou úpravu, při které je na ně nanesen jemný antireflexní film magnetron, a to naprašováním. Sklo je tak zároveň odolnější vůči mechanickému nebo chemickému poškození. Taková úprava odraz světla eliminuje na úroveň nižší než 1 %, přesná hodnota závisí na konfiguraci skla a jeho tloušťce. Pohled přes sklo je téměř zcela zbaven zkreslení.

Výrobce považuje za hlavní výhodu svého antireflexního skla Guardian Clarity jeho špičkové optické vlastnosti. Díky nim dosahuje maximální průhlednost a estetické hodnoty. Jeho základní barva je jemná neutrální modrá. U aplikací, které vyžadují, aby sklo mělo i bezpečnostní parametry, Guardian nabízí možnost výběru tepelně zesíleného skla.

Nový komín jednoduše

Komínový systém Schiedel Uni Advanced navazuje na osvědčený systém Uni***Plus. Tenkostěnná keramická vložka vyrobená izostatickým lisováním do forem, jež je zde nově použita, vzniká za studena pouze působením tlaku až 500 MPa. Odpadá tak fáze sušení, výrobek je díky tomu tvarově naprosto přesný, homogenní a má jen minimální pórovitost. Nový systém umožňuje jednoduchou a rychlou výstavbu, je vhodný pro odvod spalin od všech běžných spotřebičů na pevná, kapalná a plynná paliva.

Komínový systém Schiedel Uni Advanced je vhodný pro běžné rodinné i bytové domy se spotřebiči závislými na vzduchu v místnosti. Přesnost systému Schiedel Uni Advanced usnadňuje projektování i vlastní využití při stavbě. Sortiment umožňuje vybírat z jedno či dvouprůduchových broušených komínových tvárnic určených pro průměry od 14 do 20 centimetrů. Tyto úzce odstupňované průřezy umožňují navrhnout komín přesně na míru použitému spotřebiči. Sadu lze pořídit od 20 429 korun (bez DPH). Samostatně je nutné dokoupit pouze soupravu komínové hlavy a krycí desku dle potřeby.

Jemná pěna

Různorodá struktura, malá odolnost vůči UV záření a rychlá degradace - to vše jsou faktory spojené se stávajícími PU pěnami. Nová Ceresit WhiteTeq izolační pěna se zásadně liší od stávajících receptur polyuretanových pěn. Změnou technologie byly vyřešeny nedostatky stávajících PU pěn a bylo dosaženo vynikajících technických a uživatelských parametrů. Ceresit WhiteTeq nabízí vlastnosti, jako jsou jemná buněčná struktura, velmi vysoká odolnost vůči UV záření, zvýšená trvanlivost a elasticita či vyšší spolehlivost a životnost.

Může se vám stát, že u čerstvě nainstalovaných oken a dveří budete čelit problému, že jdou jen stěží otevřít. Hlavním důvodem může být deformace jejich rámů, způsobená vysokým tlakem při vytvrzování PU pěny. Tento účinek je však možné předvídat. S izolační pěnou Ceresit WhiteTeq již deformace není hrozbou. Její expanze je oproti běžným PU pěnám dvakrát nižší, což snižuje riziko poškození sousedních předmětů (okenních rámů, dveřních zárubní atd.).

Vzhledem k mimořádně jemné buněčné struktuře se tepelně izolační vlastnosti nové pěny WhiteTeq zlepšily o 20 % ve srovnání s běžnými PU pěnami. Nová pěna také vyniká svojí zvukovou izolací až 63 dB. Ta zaručuje o 50 % vyšší ochranu oproti běžným PU pěnám, a tak i pohodlné životní podmínky i v těch nejrušnějších oblastech.