Sesouvání sněhu ze střech má několik následků. Předně se dostává sníh do okapů, které buď zničí, nebo ucpe. Odkapávající voda pak napáchá další škody. Dále sesuv sněhu může ohrožovat na zdraví a dokonce i na životě lidi, kteří se kolem domu pohybují. A představte si polozmrzlou hroudu sněhu, jak padá na vaše nové auto, postavené vedle domu. Takže zastavte sníh, aby nepadal.

Nosnost střechy

V projektové dokumentaci byste měli mít propočítanou nosnost střechy. Některé z nich jsou stavěné na vysoké zatížení (většina starých střech na pálené tašky), ale nemusí to být pravidlo. Třeba pálená taška může zatížit střechu na mez únosnosti, a je zapotřebí tedy naopak sníh ze střechy co nejrychleji dostat. Pokud projekt nemáte, zkuste najít odborníka na střechy, který vám rozložení sil a nosnost střechy propočítá. Zvlášť důležité je to u starých krovů.

Jak pomoci okapům v zimě

Obecně také však musíme říct, že sníh by neměl zůstávat na střechách, které nejsou zaizolované. Tepelné změny vnitřního a vnějšího klimatu způsobují v materiálu velké pnutí. Sněhová vrstva na spodní části rozmrzá a v noci opět zmrzne. Voda se ovšem dostane i do míst, kde sníh nemá šanci. Při zmrznutí třeba přizvedne tašku a neštěstí je na světě.

Zastavte sníh

A když zjistíte, že nosnost střechy je dostatečná, zajistěte sníh na střeše. Sněhová krusta bude vypadat na domě pěkně a navíc zvýší termoizolační hodnoty. Hlavním efektem je ovšem zabránění škod na okapech a na zemi, kam sníh a led dopadají.

Základem jsou sněhové tašky. Jsou to speciální tašky, které mají ve svém profilu příčné zachytávací členy. Ty jsou ovšem nízké a slouží jen jako základní ochrana. Větší váhu neunesou. Proto jsou do střech zabudovávána speciální protisněhová zařízení, která dokážou udržet i velmi vysokou sněhovou pokrývku.

O stupeň lepší než sněhové tašky jsou sněhové háky. Ty se instalují do střechy na krytinu a jsou to vlastně vystouplé trojúhelníkové profily, které jsou rozmístěné symetricky po střeše. Zachycují tak i vetší vrstvu. Přesto nedokážou zadržet velké závěje nebo opravdu těžký mokrý sníh, který se pak smýká sám po sobě.

V téhle chvíli tu nastupují sněhové zábrany.

Pro horské podmínky

Takzvané sněholamy jsou velké sněhové zábrany instalované jako doplňky pro střechy. Výrobci střešních krytin je někdy nabízejí, jindy je v nabídkách nemají. Pokud ne, nelekejte se. Na trhu je dost výrobců, kteří prodávají univerzální střešní doplňky, včetně takových sněholamů.

Známe prakticky tři druhy sněholamů – trubkový, mřížový a kulatinový. První dva jsou více technicistní, takže se nehodí moc na starší chaty a chalupy. Ty využijí háky, které přidržují kulatinu, sloužící jako sněholam.

Trubkový sněholam, například z produkce společnosti HPI-CZ, tvoří držáky uchytitelné u skládaných krytin dle typu za přídavnou lať nebo za kontralať, nebo speciální držáky pro plechovou krytinu, a dále samotný trubkový zachycovač sněhu. Ten je tvořen trubkami délky 2000 mm nebo 3000 mm s průměrem 32 mm.

Jeden bez druhého nedá ránu

Hlavní je dbát na to, že ani jedno zabezpečení by nemělo být instalováno samostatně. Vždy by měly být v párech. Například sněhové tašky instalované samostatně na střeše způsobí, že mohutnost vrstvy sněhu se jen znásobí a následně se utrhne. Následky pak mohou být doslova katastrofální.

Pokud tedy přemýšlíte nad instalací protisněhových opatření, měli byste dávat dohromady například háky a sněholamy zároveň. Ani samostatný sněholam totiž nemůže fungovat samostatně. Ve chvíli, kdy se sníh dá do pohybu, sněholam je jen překážkou, do které se zaboří. Dochází tak k borcení sněholamů, ničení střechy i krovů.