Možná vám úvodní text přijde absurdní, možná právě přemýšlíte, jestli nepopisuji zrovna váš dům. Jak se mění životní styl, mění se i způsob využívání rodinného domu, a tak se stane, že se domek už dávno nepoužívá tak, jak byl původně navržený.

Ukážu vám to na dvou příkladech. Dům, ve kterém za první republiky bydlely dvě rodiny v maličkých bytech, teď funguje jako jedna velká bytová jednotka. Dispozice původních bytů ale zůstaly. Vznikl tak dům, ve kterém jsou místnosti často nepříliš logicky propojeny.

Při nákupu domu se vám hodí zkušené oko stavaře, aby nemovitost z technické stránky proklepnul. Mnoho slabin ale dokážete docela dobře odhalit sami a k tomu vám pomůže tento seriál.

Druhým příkladem je rodinný dům postavený za normalizace a poskládaný z jednotlivých přístaveb: Je k dispozici materiál, přistavíme k domu ložnici. Sehnali jsme řemeslníky, přistavíme k ložnici koupelnu… Takových přílepků může mít dům několik a bývají postaveny i jeden za druhým. Důsledkem je nepraktická dispozice a také velké výdaje za topení.

Co s tím?

Na otázku “Co s tím” je pro každý dům úplně jiná odpověď. Proto se opět vrátím ke dvěma zmíněným příkladům.

Dům se dvěma byty spojenými do jednoho projde velkou změnou dispozic. Zbourají se všechny příčky a celý vnitřní prostor se přerozdělí tak, aby vznikla centrální chodba, ze které bude vlastní vstup do každé místnosti. Žádná místnost nebude průchozí.

Dům s mnoha přistavěnými místnostmi dostane novou střechu, která spojí všechny místnosti do jednoho celku, některé místnosti se zbourají a několik nových vznikne. Dům tak získá kompaktní tvar, který lépe vypadá a pomůže šetřit režijní náklady za topení.

Když vám jde hlavně o místo

Konkrétní řešení vám v tomto případě navrhne až inženýr nebo architekt, při prohlídce ale sami poznáte, že tady něco nehraje a změna dispozic místností bude stát statisíce korun navíc. Takovýto dům má smysl kupovat hlavně v případě, že velmi stojíte o místo, na kterém stojí.

Autorem článku je Ing. Martin Perlík, stavební inženýr, autor knihy Rekonstrukce rodinného domu - 100 tipů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com