Povrch plastových oken stačí omýt

Údržba povrchu plastových oken je skutečně jednoduchá a nenáročná, stačí plastová okna omýt běžným způsobem vodou s mýdlem nebo saponátem. Při mytí plastových oken zapomeňte na použití abrazivních čističů či nejrůznějších chemikálií a rozpouštědel, mohou je nenávratně poškodit.

Nezapomínejte povrch plastových oken chránit také, pokud v jejich okolí provádíte nějaké stavební práce. Vedle poškození povrchu oken může dojít také k nadměrnému znečištění oken zbytky stavebních materiálů. Při běžné údržbě, a to alespoň jednou ročně, případně i po stavebních pracích je nutné zkontrolovat a vyčistit odvodňovací otvory v dolní části rámu oken.

Pokud budete mít s povrchem plastových oken problém, je dobré obrátit se na dodavatele či přímo na výrobce, kteří by vám měli poradit, co dělat, případně i provést drobné opravy poškození povrchu, zejména u plastových oken v barevných dekorech.

Nezapomínejte na péči o kování a těsnění nejen plastových oken

Omytím plastových oken ale péče o ně nekončí. Pokud chcete, aby spolehlivě a dlouho sloužila, je potřeba kromě pravidelného omytí je také prohlédnout, promazat a seřídit kování, prohlédnout těsnění. Tato údržba se ale týká všech typů oken, jedině dobře seřízené, promazané kování a ohebné neporušené těsnění zajistí, že do bytu nebude táhnout nebo zatékat a úspory za teplo pocítí i vaše peněženka.

Při přebírání zabudovaných a seřízených oken od dodavatele byste měli dostat vždy také návod k údržbě s popisem toho, jak o plastová okna pečovat a seřizovat je.

Nejvhodnější období pro údržbu a seřízení kování a těsnění je podzim, případně jaro, kdy rozdíl venkovní a vnitřní teploty není tak velký a přítlačnou sílu je možné optimálně nastavit. Seřízení celoobvodového kování je jednoduché a zvládne to i technicky méně zdatný člověk, ale pokud si na to netroufnete, měl by nastoupit odborný servis vašeho dodavatele nebo výrobce oken.

Pohyblivé části kování by se měly jednou za rok promazat. „Plastová okna OTHERM mají přímo na kování vyznačeny body, kam je třeba olej kápnout. Lidé se často ptají, jaký olej mají na okna použít. Nejlepší je obyčejný olej na šicí stroje. Určitě by se neměly používat kuchyňské oleje a je třeba dát si pozor, aby mazadlo neobsahovalo přísady pryskyřic nebo kyselin,“ říká Ing. Korbelář, produktový manažer značky OTHERM.

Těsnění oken má na izolaci zásadní vliv, i když zvláštní pozornost nevyžaduje, je dobré občas jej zkontrolovat, odstranit nečistoty. V návodu k údržbě by měl dodavatel či výrobce oken jasně specifikovat, o jaký typ těsnění se jedná a zda je vhodné ho nějak ošetřovat. Pokud dojde k porušení či degradaci těsnění, je třeba vyžádat si odborný servis.

Plastová okna z hlediska údržby příliš péče nepotřebují, a budete-li dodržovat uvedené zásady, budou vám dlouho a dobře sloužit.