Důležité je zjistit, jaké jsou v bytě elektrické rozvody. Panelová zástavba vznikala v době, kdy na rozvody elektřiny byly jiné nároky i normy než dnes. Proto, pokud je v bytě vedení ještě původní, bude zapotřebí rozvody elektřiny nechat kvalifikovaně a kompletně předělat, aby odpovídaly dnešním předpisům i vašim potřebám.

Umakartové jádro je v dnešní době hygienicky i prakticky nevyhovující. Podle dispozice, velikosti a s ohledem na počet rodinných příslušníků se můžete rozhodnout, zda spojíte WC s koupelnou, nebo zůstane samostatné. Obklady vybírejte ve světlých odstínech a větší velikosti, opticky prostor zvětší. Při rekonstrukci jádra nezapomeňte na revizi, případně pročištění kanalizace, určitě se vyplatí včas prověřit, zda je v pořádku. Pozdější havárie kanalizace v předělaném bytě je hotová katastrofa.

Bezpečnostní dveře jsou nezbytným prvkem bezpečnosti v bytě. Na nich se rozhodně nevyplatí šetřit. Kvalitní vchodové dveře mají certifikát odolnosti proti vloupání a bezpečnostní třídu na škále 1 až 4. Zabezpečení je možné posílit také bezpečnostními zárubněmi i protipožární úpravou. Vybírejte takového prodejce, který vám bezpečné dveře do vašeho bytu zaměří, vyrobí na míru a sám i nainstaluje v barvách a designu podle vašeho vkusu.

Máte to štěstí, že k vašemu panelákovému bytu patří lodžie? V tom případě investujte do jejího zasklení. Zasklená lodžie znamená velké tepelné úspory v celém bytě. Navíc od jara až do podzimu můžete lodžii využívat jako zimní zahradu i ke stolování. Zasklením lodžie získáte další obytný prostor, který si zamilujete.

  1. Zaměřte se na kuchyni, její funkčnost a uspořádání kuchyňských pásem. Nekupujte podezřele levné kuchyňské linky, rozhodně se nevyplatí. Po několika měsících se začnou projevovat vady, které se vám prodraží. Vybírejte kuchyňskou linku ze střední třídy a od kvalitního výrobce, kde je nabídka pestrá. Moderní, klasické i rustikální provedení kuchyní je v mnoha dezénech a barvách. Ušetřit můžete na nové kuchyni, kterou zakoupíte přímo z expozice prodejny.
  2. Neméně důležité jako kuchyně samotná jsou kuchyňské spotřebiče. Zvolte spolu s kuchyňskou linkou i léty ověřené spotřebiče stejné značky. Prostornou, ekologickou a chytrou lednici s vychytávkami na ovoce a zeleninu, technicky vyspělou troubu, indukční desku, výkonnou a designově vyvedenou digestoř. Výběr linky a spotřebičů stejného výrobce se vyplatí, a to několikrát – cenově, časově i zárukou.
  3. Podlahy – nejprve necháme odstranit staré podlahové krytiny (kromě parket) (a). Betonové podlahy v celém bytě je vhodné výškově sjednotit samonivelační stěrkou, teprve poté se pokládají krytiny. Zajímavé a praktické je položení stejných podlahových krytin v celém bytě. Můžete pořídit marmoleum, nebo linoleum, které snesou velké zatížení, dřevěnou, nebo laminátovou plovoucí podlahu, případně v některých místnostech nechat položit koberce.
  4. S výměnou starých oken při rekonstrukci neváhejte. Nová, dobře vybraná a správně osazená nejen plastová okna vám ušetří mnoho nákladů a zabrání největším únikům tepla.
  5. Stále častější je vytápění plynovým kotlem pro celý panelový dům. Pokud se společenství vlastníků dohodne, jde sice o velkou investici, která může dočasně zvednout platby do fondu oprav, ale rozhodně se vyplatí. Alternativou je vlastní plynový kotel, který vám musí nainstalovat odborníci, kteří vám doporučí pro vás nejvhodnější model.
  6. Nakonec do nově rekonstruovaného bytu pořiďte svým dětem malého mazlíčka. Děti si lépe zvyknou na nové prostředí a kromě radosti v nich začnete pěstovat zodpovědnost za zvíře a jeho potřeby. Vhodný a nenáročný je třeba malý králík, kterého musí nechat každý den proběhnout.

Tak teď už jen správný výběr řemeslníků, nebo specializovanou firmu, která vám rekonstrukci panelového bytu provede podle vašich představ a na klíč!

(a) Parkety se v panelácích najdou spíše výjimečně. Pokud jsou ve slušném stavu, vyplatí se je zbrousit, případně doplnit chybějící a znovu ošetřit přelakováním. Staré, nově repasované parkety se stanou zajímavým prvkem ve vašem bytě.

Foto: Number One Digital s.r.o