Dobrý den, na internetu jsem se dozvěděl, že existují solární panely s koncentrátory sluneční energie, takzvanými fresnelovými čočkami. Zajímalo by mě, jestli by nebylo možné zvýšit výkon již instalovaných solárních panelů nalepením fresnelových čoček, které se dnes běžně prodávají, jako třeba učební pomůcky nebo lupy do zadních oken vozidel. Děkuji. AS :: (redakčně zkráceno)

Fresnelovy čočky jsou známé už pěknou řádku desetiletí. Jde o „odlehčení“ čočky, kdy se vlastně odstraní nevyužívaná část čočky, a naopak se znásobí ta využívaná. Taková čočka je sice náročná na výrobu, ale extrémně zvyšuje koncentraci záření. Používají se například na majácích, kde došlo jejich instalací ke zvýšení účinnosti až o 80 %.

Fresnelovy čočky na solárních panelech také nejsou žádnou novinkou. Vývoj proběhl už v samých počátcích rozvoje solární energie a postupně se prokázalo, že účinnost solárních panelů s těmito koncentrátory se zvýšila i o 500 %. Nevýhodou je vysoká cena, která se však rozpouští v tom, že daných solárních panelů je potřeba mnohem méně.

Přesto k většímu rozmachu těchto panelů nedošlo. Proč? Základem celého systému je to, že slunce musí ležet v určitém úhlu nad fresnelovou čočkou. Panely tak musí být natáčeny ve dvou osách, aby sledovaly slunce. Využití tak našly solární panely s fresnelovou čočkou u velkých elektráren ve Španělsku, kde instalovaný příkon těchto panelů v současné době je na výši 30 MW.

Váš nápad s instalací nalepovací umělohmotné fresnelovy čočky tak musíme zavrhnout hned z několika důvodů:

  • Aby tyto čočky fungovaly, muselo by být jejich ohnisko v řádech milimetrů za čočkou, což tyto čočky nemají.
  • Vaše solární panely nejsou zcela určitě natáčecí, proto by ani předsazení a nastavení ohniska nefungovalo.
  • Kvalita optiky plastových fresnelových čoček je tak mizerná, že průchod slunečního záření skrz plast by byl několikanásobně nižší, než by byla predikovaná výtěžnost zvýšení koncentrace energie.
  • Plast se na slunečních panelech okamžitě roztaví, protože zde panují opravdu vysoké teploty.
  • Jakoukoli úpravou solárních panelů přicházíte o jejich záruku.

Titulní foto: Shutterstock.com