Pravidelná údržba

Jarní mytí oken je příležitostí zjistit, v jakém stavu vaše okna jsou, a to i když jde o nová okna, která máte třeba jen pár let. Pravidelná údržba zajistí, že všechny součásti oken budou v dobrém stavu. Věnovat pozornost těsnění a kování oken se vyplatí, lze tak předejít nepříjemným překvapením, která se mohou projevit.

Umytí skel, rámů a křídel je samozřejmostí, ale prohlédnout a vyčistit potřebují také odtokové otvory oken v dolní části rámů. Při jejich ucpání může dojít k tomu, že kondenzát a voda, která se při prudkých deštích dostane do oken, nemá kudy odtéct a může proniknout i do interiéru. „Čistotě odtokových otvorů byste měli věnovat pozornost také kdykoliv, když v blízkosti oken provádíte stavební úpravy,“ říká J. Korbelář, technický manažer VEKRA.

Těsnění je pro tepelnou izolaci oken zásadní. Mělo by být pružné, nepoškozené a správně osazené v rámu a křídlech okna. Pokud zjistíte, že těsnění je poškozené, měli byste jej nahradit odpovídajícím typem.

Dřevěná okna potřebují kromě umytí i pravidelné používání balzámu na lazuru. Podcenit péči o povrchovou úpravu dřevěných oken se nemusí vyplatit. Dřevěná okna vystavená přímému slunci a účinkům povětrnosti bez odpovídající péče trpí a brzy to může být znát i na jejich vzhledu.

Nepodceňujte péči o kování

Všechna moderní okna potřebují věnovat pravidelnou pozornost celoobvodovému kování. „Jednou za rok by měly být promazány pohyblivé části okenního kování a do vyznačených otvorů je třeba kápnout trochu oleje,“ vysvětluje J. Korbelář z VEKRY a dodává: „Univerzální použití má silikonový olej.“ Pokud si při mytí všimnete volných vrutů nebo šroubů, je potřeba je opatrně dotáhnout.

Kování má zásadní vliv na funkčnost oken. Pravidelnou a jednoduchou údržbou si zajistíte, že okenní kování bude dlouho a dobře sloužit.

Kdy se pustit do seřizování oken

Dobrou tepelnou izolaci poskytnou jen správně seřízená okna. Pokud zjistíte, že okna drhnou nebo jimi táhne, je čas pustit se do seřízení. „I když jste po montáži převzali seřízená okna, vlivem teplotních změn nebo také sesedáním novostavby je potřeba časem seřízení oken korigovat,“ říká J. Korbelář, technický manažer VEKRA.

TIP: Jak na seřízení oken, ale i další tipy se dozvíte v našem Praktickém rádci

Podle návodu od výrobce byste běžná okna měli zvládnout seřídit sami, většinou k tomu stačí imbusový klíč. U složitějších prvků, jako jsou posuvné systémy, je dobré zavolat servis dodavatele, i když šikovný laik zvládne podle návodu i toto.