Staré sklepy v sobě skrývají potenciál rozšíření obytného prostoru o atraktivní společenskou místnost, pracovnu nebo třeba soukromou posilovnu. Na fotografiích to vypadá úchvatně, ovšem podobná přeměna nebývá jednoduchá ani laciná, zvláště pokud se ve vašem sklepě drží vlhkost a prostor se nedá dobře větrat. Počítejte s tím, že se neobejdete bez konzultace s odborníky a že možná také budete potřebovat souhlas stavebního úřadu - rekonstrukce sklepa totiž může být vnímána jako změna způsobu užívání.

Slovo by měl dostat nejprve statik, který posoudí stav klenby. Průměrná výška prostoru by měla dosahovat 2,50 až 2,60 m. Pokud jsou ve sklepě stropy položeny příliš nízko, bude potřeba snížit podlahu, přičemž se samozřejmě musí dát pozor, aby se nenarušily základy domu. Ve fázi prohlídky, plánů a kalkulací byste měli zjistit, kudy vedou rozvody, zda jsou ještě funkční a kde bude případně potřeba zavést nové.

Protože vlhkost může mít ve sklepě různé příčiny, typ izolace by měl navrhnout odborník. Záleží na tom, jestli vlhkost pochází z půdy, nebo je-li způsobena kondenzací vznikající narážením vlhkého vzduchu na studené plochy. V letním období to lze zjistit tak, že na zem položíte skleněnou tabulku. Pokud se voda shromažďuje pod sklem, vlhkost přichází ze země. Jestliže se naopak sklo orosí na horním povrchu, jde o kondenzát.

Kromě vhodné izolace podlahy i stěn se bude muset promyslet topení, větrání a dostatečné osvětlení. Po propočítání všech položek se možná spokojíte s plánem B, sklepní prostory jenom pořádně vygruntujete a zařídíte si v nich studený a vlhký vinný sklípek. Místo na partii kulečníku v luxusně zařízeném podzemí tak budete zvát přátele na ochutnávku burčáku, ale ani tomu se nedá upřít jedinečné kouzlo.