Zatímco ke vstupu na neobývanou půdu dřív postačily stahovací schody nebo žebřík, obývané podkroví bude potřebovat zásadnější úpravu. Schodiště by mělo být bezpečné i pro děti a starší osoby, a tak mu budete muset věnovat více prostoru. Nehledě na to, že se po něm zřejmě bude stěhovat nahoru nový nábytek - umožní vaše nové schody protáhnout do podkroví manželskou postel?

V menších domech se zaběhaným provozem se často bojuje o každý kus místa. Oblíbeným řešením proto bývají mlynářské schody se střídavě umístěnými nášlapnými stupni, které mohou být strmější a nezaberou tolik místa. Většinou se vyrábějí z masivního dřeva, výjimkou ale nejsou ani kombinace s kovem. Mlynářské schody mohou být i točité nebo atypické, záleží na individuální dispozici. Musíte si jen zvyknout na neobvyklé našlapování - je třeba vykročit správnou nohou.

Točité schodiště je nejen praktické z hlediska úspory místa, ale navíc bývá vnímáno jako vysoce estetický prvek interiéru. Nejčastější konstrukcí je vřetenová varianta se středovým kovovým sloupem, okolo kterého se jednotlivé schodnice jakoby obtáčejí. Točité schody je možné sehnat jako stavebnici, kterou si smontujete sami. Ne každému je ale chůze po točitých schodech příjemná - zúžení schodnice u středového sloupu může být problematické zejména pro malé děti. Bezpečnost zvýší protiskluzové polepky, potah kobercem nebo gumou.

Klasické rovné schodiště je pro našlapování nejpohodlnější. Nakonec je to tedy nejjistější volba, pokud nebojujete o každý centimetr. Zapomenout ale nesmíme ani na zábradlí a dostačující osvětlení. Elegantní možností jsou bodová LED světla, která mohou být zabudována do stěny, nebo přímo do podstupnic. Využít se dají i různě barevné LED pásky. U některých typů LED osvětlení je však potřeba dokoupit transformátor.