Sklo chrání obytné prostory před únikem tepla i před prachem a hlukem z ulice. V přízemních bytech navíc představuje větší bezpečí, protože odrazuje zloděje. Ve vyšších patrech zase brání ptactvu, aby si z vaší lodžie udělalo onu místnost. Lépe chráněno je také pověšené prádlo a veškeré věci, které v prostoru lodžie skladujete. Na otevřenou lodžii při poryvech větru prší i sněží a v mimořádně nevlídném počasí je v podstatě nepoužitelná. Se zasklením nebude problém na ni vkročit ani v plískanicích. Přesto je tu ale několik věcí, které je třeba promyslet, než učiníte definitivní rozhodnutí a sklo si necháte nainstalovat.

Zaprvé je tu technická stránka věci. Zasklení balkonu nebo lodžie je vhodné u bytových domů, které jsou buď nové, nebo prošly rekonstrukcí a mají nainstalovaný izolační systém. Jestliže se s takovým opatřením naopak teprve počítá, může se stát, že při pozdějších úpravách budovy budete muset sklo odstranit. Jste-li členem společenství vlastníků nebo bytového družstva, zeptejte se nejprve, zda o zasklení lodžie není v domě hromadný zájem a zda by v takovém případě instalace nemohla být hrazena z fondu oprav. Důležité je rovněž zkontrolovat stav konstrukce lodžie jako takové a ujistit se, že skleněné plochy odolají náporům větru a nebude se v nich hromadit vlhkost. Někdy je potřeba lodžii nebo balkon před zasklením zrekonstruovat nebo zateplit.

Dokonce i tak malý zásah do stavby, jako je zasklení lodžie, vyžaduje povolení stavebního úřadu. Jestliže se v rámci družstva nebo společenství vlastníků "zasklívá" celý dům, budete se muset s ostatními členy shodnout na tom, jak bude úprava ve finále vypadat, aby fasáda působila sjednoceně. Dodavatelské firmy vám nicméně s papírováním většinou pomůžou.

Větrat, větrat!

Počítejte s tím, že zasklenou lodžii budete muset pravidelně větrat, aby se prostor nezapařil a nezadělali jste si na plíseň. Zejména v letních horkých dnech je nutné nechat vzduch proudit mezi lodžií a dalším otevřeným oknem v bytě, jinak si budete připadat jako ve skleníku. Sklo se může v létě přehřívat, zejména pokud směřuje k jihu nebo k západu. Měli byste proto zapřemýšlet i o účinném zastínění, přičemž platí, že vnější zastínění je efektivnější než vnitřní.