Pravidelná údržba je základ

Pokud jste si už před časem pořídili bezúdržbová plastová okna, která vám dobře slouží, neměli byste se nechat ukolébat představou, že se o ně nemusíte starat. „Fakt, že plastová okna jsou bezúdržbová, se týká toho, že nepotřebují speciální péči o povrchovou úpravu, jako například dřevěná okna,“ vysvětluje Ing. J. Korbelář, technický manažer VEKRA, „pravidelnou údržbu a péči o celoobvodové kování potřebují všechna moderní okna.“ Podzim je ideální dobou, kdy okna umýt a prohlédnout, v jakém jsou stavu.

Promažte a seřiďte kování

Celoobvodové kování potřebuje jednou za rok promazat, univerzální použití má silikonový olej. Trochu oleje je třeba kápnout do vyznačených míst po obvodu křídla a také do všech pohyblivých částí a čepů. Systém táhel a pohyblivých částí kování se musí hladce a volně pohybovat.

Seřízení oken podle návodu od výrobce je jednoduché a měli byste se do něj pustit vždy, když cítíte, že okny protahuje nebo jdou okna špatně ovládat a drhnou. „Pokud si netroufáte seřídit třeba posuvné okenní systémy, měli byste kontaktovat odborný servis dodavatele,“ říká Ing. Korbelář z VEKRY a dodává, „neseřízená okna nebudou dobře izolovat a navíc může dojít i k opotřebení nebo poškození některých částí kování.“

Prohlédněte těsnění

Těsnění oken by mělo být po celém obvodu rámů a křídel pevně fixováno v příslušných drážkách. Pokud je vytržené, poškozené nebo vykazuje nějaké stopy opotřebení nebo ztráty pružnosti, je na čase jeho výměna. Nahradit by mělo jít odpovídajícím těsněním o správné tuhosti, tvaru a velikosti. Při použití nesprávného těsnění se mohou okna poškodit. Pokud po omytí přetřete těsnění také trochou silikonového oleje, pomůžete mu déle si udržet dobré vlastnosti.

Ošetřete lazuru dřevěných oken

Dřevěná okna je potřeba na podzim umýt, otřít suchým hadrem a po oschnutí přetřít houbičkou nebo hadříkem s trochou balzámu na dřevo, který vám doporučí výrobce oken. Tato jednoduchá údržba zajistí, že okna budou dobře vypadat a jejich lazura odolá působení povětrnosti. Balzám totiž zacelí mikrotrhlinky v lazuře a doplní látky, které se vymyly z povrchu oken v průběhu léta. Ošetření balzámem na dřevo výrobci většinou doporučují provést na podzim a pak znovu na jaře. Jen si musíte pohlídat, že při aplikaci balzámu by nemělo na okna svítit přímé slunce a teplota by neměla překročit asi 25 °C.

Jak v zimě správně větrat?

Někdy jsou okna vybavena tzv. letní a zimní ventilací. Jde o malou součástku na kování, která se ovládá otočením tohoto dílu. V létě si tak můžete nastavit rozevření okna na 16 cm, v zimě na 4 cm. Nejúčinnější ale je v zimě větrat krátce a intenzivně, z bytu odejde přebytečná vlhkost a současně se neprochladí zdi a nábytek. Po zavření okna se interiérová teplota rychle vrátí na původní hodnotu, je to také cesta, jak si zajistit optimální úsporu tepla. Při dlouho otevřené ventilaci se totiž prochladí ostění okolo oken a navíc se nemusí dostatečně vyvětrat vlhkost. Dlouhodobé otevření oken na ventilaci se tak hodí spíše do teplých období roku.