Ovšem nemůžeme jen tak naběhnout na střechu s válečkem a barvou, povrch střechy se nejprve musí důkladně očistit a zbavit mastnoty. Základní čištění jde dobře wapkou, vysoký tlak vody rychle odstraní mechanické nečistoty a snadno se s ním pracuje. Horší je, zbavit střechu starého odlupujícího se nátěru. Kde nestačí wapka, bude muset nastoupit ocelový kartáč, smirkový papír nebo horkovzdušná pistole, pozor jen na teplotu, aby se povrch nepřehřál a neohrozil podklad pod plechem.

K odmaštění stačí voda se saponátem, přičemž bychom měli vybrat takový odmašťovač, který neobsahuje lešticí přísady a silikony. Okolo komínu saponátová voda možná nebude účinná, na místa zanesená dehtem můžeme použít aceton. Pokud se na střeše objevuje koroze, investujte do odrezovače, který zkorodovaná místa ošetří a zabrání dalšímu šíření rzi.

Střechu po celé přípravné proceduře opláchněte vodou z hadice a nechte uschnout. Povrch plechové krytiny musí být před natíráním dokonale suchý. Pro nátěr si vyberte den, kdy teploty nedosahují tropické výše, a nefouká vítr. Čerstvému nátěru uškodí zdánlivé maličkosti - prach přenášený větrem i třeba padlá rosa.

Samotné nanášení barvy pak provádíme válečkem, okraje a členité prvky bereme raději kulatým štětcem. Při výběru barvy v obchodě nezapomeňte zmínit, zda se jedná o novou, čerstvou krytinu z pozinkovaného plechu, nebo o starší střechu, která už něco pamatuje. Na nové, dosud nezoxidované střeše obyčejná barva na plech nebude držet, je třeba zvolit speciální přípravky.

Zdroj: Balakryl, ceskykutil