U shrnovacích dveří rozlišujeme dva základní typy: skládací a harmonikové. Zatímco skládací dveře zasahují v otevřeném stavu pouze do jedné místnosti a křídlo je složeno ze dvou lamel stejné šířky, harmonikové dveře při otevření zasahují do obou oddělovaných prostorů a křídlo začíná vždy poloviční lamelou.

Co se týče materiálů, na výběr je obvykle plast nebo koženka, setkáte se ale i s dveřmi dřevěnými a prosklenými. Koženkovou harmoniku si možná pamatujete z mateřské školky, dneska jsou ale koženkové dveře k sehnání v nejrůznějších odstínech a oproti těm plastovým mívají tišší chod. Dejte jen pozor na sílu koženky - v případě silnějšího materiálu se může projevit paměťový efekt a dveře budou mít tendenci se samovolně přivírat. Koženka se také nehodí do venkovních prostor ani do vlhkého prostředí. Uplatníte ji spíš při oddělení jídelního koutu, předělu haly apod.

Plast naopak snáší vlhkost lépe. Plastové shrnovací dveře se osvědčí v koupelně, kde úsporu místa vždycky uvítáme. Mezi jednotlivými modely najdete velké cenové rozdíly; počítejte s tím, že laciný plastový výrobek může dělat při manipulaci rámus a bude mít nižší životnost. Určitým vodítkem při výběru vám bude záruční lhůta a také možnost si dveře v obchodě vyzkoušet.

Co vám ale žádné shrnovací dveře nezaručí, je dobrá zvuková izolace. Z tohoto důvodu se tento typ dveří nedoporučuje do pokojů, ložnic a pracoven, kde chcete mít soukromí. Zhoršená bývá také izolace tepelná, problematické je proto použít shrnovací dveře pro předěl vytápěných prostor od těch nevytápěných, nebo dokonce venkovních.