Jak je to s výběrem materiálu?

Ať už patříte ke skalním příznivcům dřeva, nebo byste kvůli údržbě a ceně raději volili plastová okna, je dobré vědět, že každý materiál má své výhody a nevýhody, ale z hlediska tepelné izolace jsou okna srovnatelná. „Na trhu by měla být k dispozici jen okna, která vyhovují platným tepelně technickým normám, ale skutečnou kvalitu stavebních prvků často není jednoduché poznat,“ říká Ing. Tomčíková, produktová manažerka VEKRA okna. Důležité je proto vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Až budete za pár let potřebovat třeba servis, může být možnost obrátit se přímo na výrobce vítanou výhodou.

Plastová okna patří stále mezi nejoblíbenější, zejména kvůli snadné údržbě a ceně. „Dříve převažovala bílá plastová okna, moderním trendem jsou ale okna z exteriéru v odstínech šedé,“ dodává Ing. Tomčíková z VEKRY.

Taková plastová okna prakticky neodlišíte od výrazně dražších hliníkových oken a uvnitř bytu mohou být bílá, což se hodí prakticky k jakémukoliv barevnému ladění interiéru. Kvalitní plastová okna musí mít uvnitř profilu kvalitní kovovou výztuhu, aby se nekroutila. Zejména tmavá okna se na letním slunci mohou zahřát tak, že na nich ani neudržíte ruku. Proto pozor na „neodolatelně“ levná plastová okna, úskalí může být uvnitř profilu, kam nevidíte.

Dřevěná okna přinášejí do bytu kus přírody. Pokud je zvolíte bez barevného tónování v zajímavém transparentním laku, který zdůrazní přirozenou kresbu dřeva, stanou se výrazným prvkem jak zevnitř, tak i zvenku. „Díky kvalitní vícevrstvé povrchové úpravě dřevěných oken VEKRA je péče o ně jednoduchá, ale nevyplatí se ji podceňovat,“ vysvětluje Ing. Tomčíková. Kdo si chce usnadnit práci, může zvolit dřevohliníková okna, která z exteriéru chrání odolné hliníkové opláštění, ale musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.

Vyplatí se investice do nadčasového řešení?

Také u oken platí, že vývoj jde stále dopředu. I když dvacet let stará okna stále dobře slouží i vypadají, z hlediska vlastností moderním oknům již nestačí. Tepelně izolační vlastnosti jsou ale jen jedním z kritérií pro rozhodování. Lepší tepelnou izolaci zajistí profily s rozšířenou stavební hloubkou, tedy alespoň 70 mm, nejlépe třemi rovinami těsnění a opatřené izolačním trojsklem.

Pokud se bojíte, aby se okna nerosila, pak je volba trojskla správná, vnitřní skleněná tabule bude mít totiž i při silných mrazech vyšší povrchovou teplotu než v případě zasklení dvojsklem, a rosení tak prakticky eliminuje. Samozřejmostí by měl být také tzv. teplý meziskelní rámeček, který výrazně omezuje vznik proužku kondenzátu v dolní části oken.

Měli byste především myslet na to, co od oken očekáváte a kde budou sloužit. A to platí doslova. U rušné silnice je dobré investovat do speciálního protihlukového zasklení. Rozhodně si nenechte namluvit, že trojsklo chrání před hlukem výrazně lépe než dvojsklo, není to pravda. Ochranu malých dětí zajistí okenní kličky s pojistkou, nebo klíčkem. Zvýšenou odolnost proti vloupání a případné napojení na centrální ochranu domu usnadní spínače, které lze osadit do okenního kování již ve výrobě, případně další mechanické prvky nebo speciální bezpečnostní zasklení.

Co se povídá a jaká je realita?

Dejte si pozor na některé zaručené informace „expertů“. Bude-li vám někdo tvrdit, že plastová okna se rosí více než dřevěná, není to pravda. Moderní okna byt utěsní, a pokud nemáte v domě rekuperaci vzduchu, budete muset dávat pozor na přebytečnou vlhkost v interiéru. Zejména v kuchyni a koupelně používat odsavače par, v pokoji s větším množstvím květin je pak třeba dostatečně větrat.

Nejúčinnější větrání je několikaminutové otevření okna dokořán, to přináší i největší úsporu za teplo. Vzduch se rychle vymění, sníží se vlhkost a současně se neprochladí stěny a nábytek. Po zavření okna se pokoj opět rychle prohřeje. V zimě nevětrejte na ventilaci, ta je vhodná jen v létě, když je venku teplo, v zimě dojde k nežádoucímu prochlazení stěn i nábytku.

Víte, že při klidném spánku dospělý člověk za noc nadýchá téměř litr vlhkosti? Ta se pak sráží na studených okenních tabulích. Proto je nutné i v ložnici ráno roztemnit a dobře vyvětrat, a to v zimě i létě. Podobně také není dobré mít nábytek blízko nezateplených stěn domu, protože vzduch nemůže proudit. Než se sžijete s novými okny, a platí to pro novostavby, pořiďte si vlhkoměr. Stojí pár korun, ale hodně pomůže. Pokud relativní vlhkost vzduchu v problémových místech stoupne na 50 % při teplotě kolem 21 °C, je potřeba vyvětrat zejména v zimním období. To je správná cesta, jak předejít problémům s plísní.

Dodržíte-li popsané zásady správného větrání, budete mít zdravé prostředí v bytě pod kontrolou a „odborníci“ mohou tvrdit cokoliv. Vy totiž víte, že dřevěná okna při zvýšené vlhkosti v interiéru trpí více než plastová a brzy mohou být zničená. Klíč je vždy ve správném větrání, nebo rekuperaci vzduchu.

Pohodová výměna oken

Pokud máte strach z výměny oken, měli byste vědět, že je lepší svěřit práci zkušeným odborníkům, kutilství nebo snaha uspořit se zde nevyplatí. Špatně namontované okno, a to jak z hlediska osazení, tak nesprávného ošetření připojovací spáry, znehodnotí sebelepší okno.

Výměna v bytě znamená obvykle den nepohodlí, ve větším rodinném domku pak 2-3 dny. To by vám měl přesně sdělit dodavatel. „Montážníkům stačí uvolnit přístupové cesty, které si sami pokryjí ochrannou fólií, a vystačí si s metrem volného místa před oknem, pokud na to zákazník nestačí, naši lidé nábytek odsunou, je samozřejmé, že si po sobě nahrubo uklidí stavební suť a zbytky po bourání,“ dodává Ing. Tomčíková z VEKRY. Kdo si chce usnadnit úklid, měl by si pokrýt fólií zejména vybavení bytu, které nejde snadno otřít. Při vybourávání se samozřejmě práší.

TIP: kvalitní česká okna vám zdarma zaměří a spočítá VEKRA

Pamatujte, žádná otázka není hloupá

Když vám nebude cokoliv jasné, na vše se zeptejte, a to nejlépe ještě před podpisem smlouvy na nová okna. Zejména si zjistěte, v jakém stavu vám budou okna předána. Pokud například při výměně oken chcete mít i začištěné stěny kolem oken a odvezeny staré výplně, mělo by to být uvedeno jako položky ve smlouvě. Těžko budete pak nutit dodavatele, aby plnil něco nad rámec písemně dohodnutých služeb.

Vy jste investor a máte právo na všechny informace. Žádná otázka, ať už na vlastnosti oken, doplňky, nebo vysvětlení služeb, není divná ani hloupá. Pokud prodejce nedokáže něco vysvětlit, nebo naopak slibuje „hory doly“, zbystřete, můžete tak předejít zklamání.