A na výběr je tolik materiálů a dekorů… Není divu, že výběrem podlah stráví majitelé nemovitostí tolik času. Stejnou péči je ale potřeba věnovat i podkladu, který pod novou podlahu přijde. Sebekrásnější podlaha položená na nekvalitním podkladu může způsobit hodně nepříjemností.

I zde je spousta možností. Podkladní vrstvu můžete vyrovnat a vyspravit betonovými potěry, nebo zvolit suchý vyrovnávací podsyp. Ať tak, či tak, výsledkem by měla být perfektně rovná podlaha, která bude dobře izolovat jak teplo, tak i hluk.

Není beton jako beton

U betonových podlah bývá překážkou jejich použití vysoká hmotnost, dlouhá doba vysychání a riziko praskání betonu. Řešení ale existuje. V sortimentu betonů totiž najdete i lehký beton, který místo běžného kameniva obsahuje kamenivo keramické. To má nejen výborné tepelně izolační vlastnosti a působí jako akustická izolace, ale zejména má nízkou objemovou hmotnost. A díky tomu je lehký beton až o 2/3 lehčí než klasický beton. Tuto vlastnost ocení především obyvatelé starších domů, kde může vyšší zatížení konstrukce znamenat problém se statikou.

Přestože receptura lehkého betonu není snadná a domácí pokusy o jeho namíchání nemusí vždy skončit úspěchem, existuje bezpečná cesta, jak jej v domácích podmínkách připravit. Stačí koupit hotovou suchou směs pro jeho přípravu (Liapor Mix/Liapor Mix final) a rozmíchat ji s vodou v daném poměru. Liapor Mix s hrubší strukturou se hodí pro vyrovnání větších nerovností. Jako krycí a roznášecí vrstvu pak použijte jemnější potěrový Liapor Mix final, na který už může přijít vaše vysněná podlahová krytina. Pod nášlapnou vrstvu pak můžete na lehký beton použít ještě vyrovnávací vrstvu samonivelační stěrky.

Betonová podlaha na dřevěném stropě? Raději ne!

U betonových podlah obecně ale můžete narazit na jeden problém. Nejsou vhodné pro realizaci na dřevěných stropech. Do podkroví tak raději zvolte suchou plovoucí podlahu s vyrovnávacím podsypem z Liaporu. Chcete-li opět dosáhnout optimálních izolačních vlastností, nízké hmotnosti a navíc se 100% přírodním materiálem, pak opět sáhněte po keramickém kamenivu. Tentokrát však zvolte suchý podsyp s průměrem zrn 1-4 mm. Keramické kamenivo se v potřebné vrstvě nanáší na podklad, urovnává a hutní se pouze ručně a nakonec se překrývá podlahovými deskami. Je to velmi rychlý způsob rekonstrukce podlahy, která je ihned po dokončení připravena k pokládce finální nášlapné vrstvy a k používání.

Oba dva zmíněné způsoby přípravy podkladu pod novou podlahu se dají se stejným úspěchem použít nejen při rekonstrukcích, ale i v novostavbách.

Bližší informace o použitých materiálech a postupech realizace najdete na stránkách výrobce: www.liapor.cz.