Záleží na materiálu?

Každý materiál má své pro a proti. Ať už chcete okna z plastu, nebo dřevěná okna, vězte, že z hlediska tepelné izolace jsou srovnatelná. Důležité je vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Až časem přijde řada na servis, budete to mít snazší. Možnost obrátit se přímo na výrobce je k nezaplacení.

Jak říká produktová manažerka VEKRA okna, Ing. Milena Tomčíková: „Na trhu by měla být k dispozici jen okna, která vyhovují platným tepelně technickým normám, ale skutečnou kvalitu stavebních prvků často není jednoduché poznat.“

Díky snadné údržbě patří plastová okna k těm nejoblíbenějším. A klidně mohou mít zevnitř bílou a zvenku jakoukoli jinou barvu. Nebo třeba design dřeva.

„Dříve převažovala bílá plastová okna, moderním trendem jsou ale okna z exteriéru v odstínech šedé,“ dodává Ing. Tomčíková z VEKRY. Ta pak skoro neodlišíte od výrazně dražších hliníkových oken.

Kvalita se skrývá uvnitř profilu

Kvalitní plastová okna musí mít uvnitř profilu kvalitní kovovou výztuhu. Ta zajistí, aby se okna nekroutila. Hlavně tmavá plastová okna se v létě na přímém slunci mohou zahřát tak, že na nich neudržíte ruku. Proto je důležité, aby výztuha držela tvar. Bohužel, na první pohled to nepoznáte, musíte věřit dodavateli. Proto buďte ostražití před podezřele levnými okny.

Jak je to s dřevěnými okny?

Když zvolíte dřevěná okna bez barevného tónování v zajímavém transparentním laku, který zvýrazní jejich přirozenost, oživí váš byt a vnesou do něj trochu přírody.

„Díky kvalitní vícevrstvé povrchové úpravě dřevěných oken VEKRA je péče o ně jednoduchá, ale nevyplatí se ji podceňovat,“ vysvětluje Ing. Tomčíková. Další možností jsou okna z dřevohliníku, která z exteriéru chrání odolné hliníkové opláštění. Je třeba ale počítat s vyšší pořizovací cenou.

Vyplatí se nová okna?

Rozhodně. Vývoj jde neustále kupředu a spolu s ním rostou i nároky na tepelnou izolaci i bezpečnost oken. Takže i když vaše stará okna pořád vypadají dobře, už dávno nestačí těm moderním.

Tepelně izolační vlastnosti ale nejsou jediným kritériem výběru. Pro tepelnou izolaci je důležitý profil se stavební hloubkou minimálně 80 mm, se třemi rovinami těsnění a izolačním trojsklem.

Proč trojsklo?

Prakticky zamezí rosení oken. Vnitřní skleněná tabule totiž bude i při silných mrazech mít vyšší povrchovou teplotu než v případě dvojskla. Samozřejmostí by měl být tzv. teplý meziskelní rámeček, který zase eliminuje vznik kondenzátu v dolní části oken. Nenechte si ale namluvit, že trojsklo vás ochrání před hlukem. Není to pravda.

Pravda, nebo lež?

Rosí se plastová okna víc než dřevěná? NE. Moderní okna byt utěsní, proto je důležité správně větrat. Hlavně v kuchyni a koupelně používejte odsavače par, kde jsou květiny zase hodně větrejte.

Větrat ventilací? Nejlepší je otevřít všechna okna dokořán a chvíli je tak nechat. Vzduch se rychle vymění, sníží se vlhkost, ale stěny ani nábytek neprochladnou. Ventilace je fajn v létě, kdy je venku teplo.

Víte, že během spánku člověk nadýchá skoro litr vlhkosti? Co s ní? Vlhkost se sráží na studených okenních tabulích. Proto ráno rozhrňte závěsy a dobře vyvětrejte. V zimě stačí na pár minut dokořán otevřít okno, tak uspoříte i nejvíce tepla. Rychle se vymění vzduch, odejde vlhkost, ale stěny a nábytek se neprochladí dlouhým větráním.

Podstatná je i montáž, údržba a pravidelný servis

Montáž svěřte odborníkům. I ta nejkvalitnější okna totiž může špatná montáž zničit. Důležité je správné osazení okna do ostění a ošetření připojovací spáry.

Výměna oken v bytě trvá den, v rodinném domě 2-3 dny. „Montážníkům stačí uvolnit přístupové cesty, které si sami pokryjí ochrannou fólií, a vystačí si s metrem volného místa před oknem, pokud na to zákazník nestačí, naši lidé nábytek odsunou, je samozřejmé, že si po sobě nahrubo uklidí stavební suť a zbytky po bourání,“ říká Ing. Tomčíková z VEKRY.