Při obkládání betonových schodů se obvykle snažíme jejich vzhled sladit se vzhledem navazujících podlahových krytin. Máme-li v přízemí nebo i v patře podlahy z laminátu, o stejném materiálu a dekoru budeme uvažovat i v případě schodů. Pokládka laminátových dílů je rychlá a cenově dostupná, je však potřeba myslet na to, že povrch laminátu je velmi hladký a klouže. Nepatrné spáry na hrotech schodů, kde se stýká stupnice s podstupnicí, se proto zpravidla zakrývají lištami, které zároveň fungují i jako protiskluzová ochrana. Pokud by se vám ale lišty z estetických důvodů nezamlouvaly, spáry můžete vyplnit akrylovým tmelem v odstínu laminátu a bezpečnost schodů zvýšit jiným způsobem, třeba protiskluzovými nášlapy. Ty se dnes prodávají i v transparentním provedení.

Velké oblibě se v současné době těší masivní dřevo a zřejmě by po něm sáhla většina lidí, kdyby si to mohla dovolit. Masiv je zkrátka drahý. Levnějším řešením jsou dřevěné nášlapy, jimiž pokladete jen jednotlivé stupně. Vypadá to také moc hezky a budete našlapovat na teplý přírodní materiál, který vám při správné údržbě vydrží dlouhá léta. Dřevo na schodech by se však nemělo lakovat, aby se z něj nestala nebezpečná klouzačka. K údržbě by se měl používat olej, jenž se do dřeva vsákne a nevytvoří kluzkou vrstvu. K dostání jsou i protiskluzové oleje, které povrch zdrsní, aniž by ho připravily o lesk.

Speciální protiskluzové nátěry se vyrábějí i pro keramické dlaždice. Dlažba je přirozeně tvrdší a studenější než ostatní materiály, na druhé straně je ale levná a odolná. Hodí se hlavně do exteriéru, kde by jiné materiály neobstály. Pro schody je nutné vybírat dlažbu zátěžovou a protiskluzovou, zajímavou variantou je pak kamenný koberec, jehož hrubý povrch je protiskluzný už sám o sobě.

Naopak pro schody v interiéru můžete použít i vinyl. Ten pořídíte za příjemnou cenu a v rozličných dekorech. Když se kvalitně položí, vydrží vám léta. Pokud se však schodiště nachází v nevytápěných prostorách, vinyl se sem moc hodit nebude, protože se vlivem teplotních výkyvů může roztahovat nebo kroutit.

Za zmínku stojí nakonec i klasický koberec, který je teplý na nášlap, neklouže a patří k těm levnějším řešením. Pro schodiště se hodí zátěžový koberec s odolným podkladem, musí se jen velmi dobře připevnit. Koberec se nejčastěji napíná na podložku, jež vyrovná nerovnosti podkladu a pomáhá lépe izolovat zvuk i teplo. Jako provizorní, lacinou variantu můžete použít jen kobercové nášlapy, které připevníte na stupně.