V Česku se často objevují zajímavé architektonické a designérské unikáty v rámci hotelových komplexů. Investoři do nich jsou totiž ochotni a schopni investovat víc, aby dali vzniknout něčemu originálnímu, co by přilákalo návštěvníky. My se jim moc nevěnujeme. Teď se nám ale dostala do rukou zajímavá proměna historického domu v Českém Krumlově, kde autorem stavební částí je ateliér ko-a. Hlavním dodavatelem stavby je firma Auböck, s. r. o. Interiér navrhli Anna Holešovská a Martin Machů ze studia ti architekti.

Pod nánosem let

Nejde o žádný velký hotelový komplex. Jde o malý soukromý boutique hotel s bistrem, který má nalákat klienty na komorní atmosféru, individuální přístup a hlavně na zajímavé interiéry, které navozuji pocit historie. Proč jen pocit? Hotel se nachází v domě z 16. století. Bohužel ale prošel v minulosti necitlivou rekonstrukcí. Takže navázat na něco, co dávno bylo okleštěno, zamalováno, zbořeno a odstraněno, prostě nešlo. A tak se musela historie vytvořit znovu. Tedy spíš patina, která by k historickému domu seděla. Architekti Anna Holešovská a Martin Machů se tak snažili, aby hotel vypadal historicky i zevnitř, byl přitom čistý, neokoukaný, efektní. Samozřejmě, že ale nesmí chybět nic z moderních vymožeností. Je tu klimatizace, WiFi, televize, smart cloudové řešení atd. Nic ale není očividné. Jde o skryté pomocníky, kteří plní svou funkci nenápadně.

Spojujícím tématem všech místností jsou místní rostliny a byliny, které pronikají i do názvů a výzdoby jednotlivých pokojů. Najdeme tu tedy pokoje jako Heřmánek, Mák, Levandule, Šípek apod. Rostliny najdeme vyobrazené v pokojích (nakreslil je ilustrátor Přemysl Vranovský) a také jejich barva pak převažuje na vybavení pokojů. Vytvořená patina se nikdy nesnaží vypadat příliš uměle. To raději přizná svůj moderní původ. Zajímavé jsou detaily, jako jsou dveře skryté za posuvnými obrazy nebo použití moderních prvků, jako je osvětlení, moderní sanitární keramika v efektním historizujícím zabudování apod.

Ale víc než spousta popisu prozradí fotografie. V našich dvou galeriích se tak můžete projít celým tímto zajímavým hotelem a nasát atmosféru.

  • Architektonický návrh: ko-a
  • Interiéry: ti architekti
  • Foto: Thomas Skovsende
  • Ilustrátor: Přemysl Vranovský