Cena peletek se liší jen minimálně. Standardní cena je přibližně 5 Kč/kg. Mění se v závislosti na topné sezoně – mezi květnem až zářím jsou peletky levnější, a také na druhu balení. Kilogram těch sypaných vyjde levněji než u těch balených. Přičemž třeba v hobbymarketech jsou peletky obvykle dražší než u velkovýrobců.

Když koupíte peletky v sypkém stavu, máte jednoduše vyřešenou logistiku. Nákladní auto se speciální cisternou přijede k domu, hadicí se připojí ke zvláštnímu zásobníku na peletky a požadované množství do něj vzduchem natlačí. Z něj pak pneumatické nebo mechanické podavače se šroubovicí samy dávkují potřebné množství do kotle.

Podle zkušeností je spotřeba jednoho rodinného domu někde kolem čtyř tun za topnou sezonu, což znamená objem zabírající prostor 2x2x2 metry. Kdo má dostatek místa, bude to pro něj jen výhoda, která se promítne nejen v úplné absenci práce s překládáním a přikládáním, ale i v ceně. Větší množství je pochopitelně levnější.

Druhá varianta je dovoz v pytlích, které lze objednat i po celých paletách. Z pytlů je však třeba do menších zásobníků nasypat peletky ručně. Výhodou je, že pytle je možné při nedostatku velmi rychle koupit v každém hobbymarketu nebo klidně i na benzinové pumpě. Vhodnější mohou být také v případech, kdy v domě není dostatek skladovacích prostor. Nebo například pro vytápění v kamnech či v krbu na peletky.

V kotelně i v obýváku

Peletky se spalují ve speciálních kamnech a kotlích, které mají automatické dávkování. Abyste dosáhli vysokou teplotu, paliva s vysokou objemovou hustotou a výhřevností nepotřebujete velké množství. Dávkování je proto přesné a řízené většinou počítačem. Díky tomu je možné tento typ ohřevu využít i u složitějších systémů vytápění a ohřevu vody.

V obytných místnostech pak můžete mít kamna či případně krby na peletky. V zemích, jako například Itálie, kde je tepleji, je už dnes takové vytápění standardem. Peletková kamna s tepelným výměníkem a automatickým podáváním jsou po designové stránce na vysoké úrovni. Leckterá z nich ani na pohled nerozeznáte od těch na dřevo, mohou být i vhodným doplňkem obývacího pokoje.

Vyplatí se peletky?

Cena peletek za kilogram je vyšší než cena dřeva či hnědého uhlí. Ovšem je třeba přepočítat, kolik člověk spálí za sezonu. Kotle či kamna na peletky díky jejich objemové hmotnosti a výhřevnosti mají nižší spotřebu. Proto se cena za topnou sezonu už velmi blíží hnědému uhlí. Velkou výhodou je ale čistota celého provozu a automatizace. V případě větších vytápěných prostor, jako jsou penziony, velké rodinné a bytové domy, výhody peletek výrazně rostou.

Kde nakupovat?

Chcete-li předejít problémům, měli byste nakupovat jen nejkvalitnější peletky třídy EN plus A1 Premium. Tato certifikace zaručuje nízkou popelnatost a vlhkost i minimum příměsí. Skupiny označené A2 už jsou méně kvalitní a třída B už je tvořena ze zbytků dřev, jako jsou i rozemleté kusy nábytku s lakem. Poslední třída se však v Česku prakticky nevyskytuje a využívá se v profesionálních spalovnách.

Jedním z největších tuzemských výrobců peletek je firma Stora Enso. Používá piliny a hobliny z vlastní pily ve Ždírci nad Doubravou, které spojuje jen přírodním škrobem. Díky partnerovi CDP Ivory je možné objednávat pelety po celé republice jak v pytlích či velkých pytlích Big Bag, tak i foukané v cisternách.