Kde vlastně na okně můžeme všude najít těsnění? Záleží na typu našich oken. „Standardní plastová okna mají dvě těsnicí roviny – jednu na křídle okna a jednu na okenním rámu. Obě tato těsnění se nachází v místech, kde se rám a křídlo dotýkají, tedy v místě dorazu. Proto se těmto těsněním říká dorazová,“ vysvětluje Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA. To ale není všechno! Některá plastová okna mají pro ještě větší izolaci kromě dvou již zmíněných dorazových těsnění ještě třetí samostatné těsnění mezi nimi.

Ale jak je to s těsněním u dalších typů oken? Co třeba u tolik populárních oken dřevěných? „Dřevěná okna mají díky své konstrukci sice jen dvě těsnění, ale jedno z nich se zato nachází uvnitř profilu. Proto u dřevěných oken hovoříme o středovém systému těsnění. Tento systém podporuje tepelně a zvukově izolační vlastnosti okna a chrání interiér proti průniku vlhkosti, chladu i průvanu,“ prozrazuje Milena Tomčíková z Vekry.

Nezapomínejte na okapnice!

Pokud bychom si však mysleli, že dřevěná okna mají jenom dvě těsnění, byli bychom na omylu! Na opravdu kvalitních dřevěných oknech se totiž nachází ještě těsnění třetí. A kde? Na rámové okapnici! „Rámová okapnice zajišťuje odtok vody z okna a správné provětrávání. Na vrchu této okapnice můžeme také najít přídavné těsnění, zlepšující vlastnosti okapnice. Pokud pak voda projde skrz toto těsnění, je z prostoru mezi rámem a křídlem odvedena ven,“ vysvětluje podstatu těsnění rámové okapnice Milena Tomčíková a dodává: „Ale pro zajištění správného odvětrávání nesmí být toto těsnění na okno nalepené. Pokud by se totiž pod neodvětrávanou okapnici dostala vlhkost, neměla by kudy uniknout a pronikla by do dřevěného profilu okna, a mohla by jej poškodit.“ Při výběru dřevěných oken proto dbejte na to, aby výrobce používal těsnění nejen na dorazových plochách či uvnitř profilu, ale také na rámové okapnici. Můžete se tak vyhnout spoustě nepříjemných obtíží.

Stačí jeden pohled

Teď, když víme, kde všude na oknech těsnění hledat, zaměříme se na jeho kvality. A jak by tedy takové kvalitní těsnění mělo správně vypadat? Pozná ho i laik, a to na první pohled! „Správně vložené těsnění se na okna natahuje. Dále by mělo být v rozích okna speciálně nastřiženo, aby se předešlo přílišnému hromadění materiálu v rohu. To totiž může u oken se svařovaným nenastřiženým těsněním vést k nedokonalému těsnicímu efektu a případně i k nežádoucímu vyklouznutí těsnění z drážky, ve které je nasazeno,“ vysvětluje Ing. Milena Tomčíková. Při výběru oken bychom se proto rozhodně neměli bát nechat si ukázat reálný vzorek vybíraného okna. Jeden pohled nám totiž hned ukáže, jak si výrobce poradil se všemi detaily zajišťujícími správnou a dlouhodobou těsnost okna k naší dokonalé spokojenosti.

Poznat kvalitní těsnění na oknech se může zpočátku zdát jako úkol pro odborníka, ale díky našim tipům přesně takovým odborníkem můžete být i vy! A až se prodejce oken zeptáte, jestli by vám ukázal reálný vzorek okna a jestli je jeho těsnění správně nastřiženo, pozná, že by měl raději natáhnout těsnění než vás!