Vchodové dveře do domu versus dveře do bytu

Zdálo by se, že mezi dveřmi do bytu a domu nebude rozdíl, je třeba si však uvědomit, že vchod do samostatně stojícího domku je přímo vystaven povětrnostním podmínkám, zatímco byt je dveřmi oddělen od chodby, kde se sice netopí, ale ani tady nemrzne. Dveře do rodinného domu by tedy měly splňovat vyšší nároky na tepelnou izolaci. V případě bytových dveří zase možná oceníte větší izolaci zvukovou.

Ochrana před zloději

Dveře do domu si zřejmě vyžádají i silnější zabezpečení proti vloupání, protože byt bývá chráněn už zamknutým hlavním vchodem, a zloděj zde navíc může být snadno překvapen sousedy. V obou případech se však doporučuje zvolit dveře s minimální bezpečnostní třídou RC3, nižší třídy neposkytují dostatečnou ochranu a neuzná je ani pojišťovna.

Dveře třídy RC3 by měly odolat pokusu o vloupání za pomoci páčení šroubovákem, ručního nářadí nebo mechanické ruční vrtačky. Kategorie RC4 zaručuje odolnost i vůči akumulátorové vrtačce a sekání, dveře ve vyšších třídách pak úspěšně vzdorují i brusce nebo elektrické pile.

Musejí být dveře nutně protipožární?

U novostaveb se protipožárním vchodovým dveřím už nejspíš nevyhnete. V případě rekonstrukcí nebo starších bytovek záleží na tom, s jakou protipožární ochranou byl byt zkolaudován: zjednodušeně řečeno, pokud v bytě protipožární dveře už byly, nemůžete je nahradit obyčejnými. Celá problematika je ale o něco složitější, a tak se v případě nejistoty raději poraďte na úřadě či s projektantem.

Kvalitní bezpečnostní dveře už bývají automaticky certifikované s požární odolností El 30, což znamená, že zadrží oheň po dobu 30 minut. To k uspokojení norem postačí.

Jaký materiál?

Jestliže dveře splňují veškeré výše zmíněné parametry, je vcelku jedno, zda jsou vyrobeny ze dřeva, plastu, hliníku, či třeba skla. Z každého materiálu se dá udělat kvalitní výrobek, konečná podoba tedy závisí na tom, co se vám líbí a co se hodí ke stylu vašeho domu či bytu.