Dřevokazné houby - dřevomorka

Dřevokazné houby představují vážný problém zejména v případě starých krovů, u nichž může hrozit zřícení střešní konstrukce. Napadené trámy by měl posoudit odborník, který rozhodne o tom, zda se dá dřevo ještě zachránit, nebo bude potřeba celý krov vyměnit.

Pokud není napadení tak rozsáhlé, do dřeva se aplikuje napouštědlo, a to nejen povrchově, ale injektáží. Po několika dnech, když se veškeré napouštědlo vsákne, se postup opakuje, dokud dochází k vsakování.

Červotoč

Ulovili jste nějaký dokonalý rustikální kousek na internetu, ale jsou v něm drobné dírky? Nikdy nemůžete mít jistotu, že se červotoč už odstěhoval a dřevo je neobydlené. Byla by škoda ohrozit všechny ostatní dřevěné prvky ve vaší domácnosti. Zatímco bazary se starým nábytkem škůdce obvykle hubí, u soukromých prodejů na to nespoléhejte a preventivně dřevo ošetřete napouštědlem.

Celý povrch by se měl nejprve zbrousit a pak celý natřít impregnačním roztokem s likvidačním i preventivním účinkem (např. Bondex Preserve II) a do dírek po červotoči ještě tento prostředek napustit injekční stříkačkou. Napouštědlo je přetíratelné po 24 hodinách. Vrchní nátěr můžete provést krycí barvou, ale třeba také jen lakem nebo silnovrstvou lazurou podle toho, jakou máte představu o výsledku.

Mechy a lišejníky

Často je najdeme na dřevěných prvcích v exteriéru (ploty, dřevěné stavby), které nebyly po mnoho let ošetřeny žádným nátěrem. Přesto ale není nezbytně nutné hned takovou stavbu bourat a dřevo měnit.

Zelený povlak bude potřeba seškrabat ocelovým kartáčem nebo brusným rounem a důkladně opláchnout vysokotlakým čističem. Po vyschnutí povrch dřeva lehce osmirkujeme a napustíme fungicidním napouštědlem, a to raději ve dvou vrstvách. Po pár dnech působení pak můžeme nanést finální nátěr (barvu, lazuru) podle vlastní preference.