Trochu to připomíná staré časy, kdy se v zámcích a palácích stavěly tajné chodby. Vchod do těchto prostor musel být neviditelný, často se schovával v knihovně či za obrazem. Dnes si tajné dveře pořizujeme spíš z důvodu, že splývají se stěnou a nijak nenarušují celkový vzhled minimalistického interiéru.

„Efektu tajných dveří lze docílit poměrně snadno – potřebujete dveře, které na svém povrchu nesou MDF desku sloužící k nanesení stěrky, malby či tapety. Dveře tak hravě zahalíte do stejného povrchu jako vaše stěny,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE.

Aby byl však výsledek perfektní, je třeba skrýt také jejich obložku. „Dokonalou jednolitost stěny lze zachovat díky skrytým zárubním. Konstrukce skryté zárubně AKTIVE je zcela schovaná pod povrchovou úpravou stěny, a tím celý komplet dokonale barevně i materiálově splyne s okolní zdí,“ dodává Petr Paksi. Se stěnou je možné nechat splynout i dveře zasouvací do bezobložkového stavebního pouzdra.

Pokud nedáte dopustit na tradiční dřevo a líbí se vám dřevěné obklady stěn, možná vás zaujme novinka – obkladový systém EFEKTA, který dokáže srovnat obklad stěny s dveřním křídlem do jedné roviny. Skrytá zárubeň předsune dveřní křídlo, které je pak v dokonalé rovině se sousedícím obkladem zdi.

Jestliže chceme efekt tajných dveří dovést skutečně k dokonalosti, měli bychom nechat zmizet i dveřní kování a kliku. Jak to ale provést? Dnešní výrobci nabízejí revoluční řešení, kterým je systém M&T Magnetic fungující na principu velmi silných magnetů umístěných do dveřní zárubně. Jejich protikusem je blok z magnetické nerezové oceli zabudovaný ve dveřním křídle.

„Při zavírání dveřního křídla se působením magnetické síly zajistí plynulé a bezhlučné dovření dveří, a to bez vysunutí jakékoli střelky. Zavřené dveře opravdu drží pouze magnetická síla, magnety se vzájemně míjí,“ vysvětluje Roman Ulich ze společnosti M&T.

Celý systém doplňují originální úchopná madla, která lze vybírat v různých povrchových úpravách. U vybraných modelů je pomocí magnetických destiček vyplněn ovládací prostor madel povrchem identickým s dveřmi. Tak zůstává viditelná pouze okrajová kontura madla a jeho úchopná plocha.