Výrobci mají v těchto disputacích pocit, že drží v ruce Černého Petra. Pokud okno nesplňuje nároky na kvalitu, řekne se, že je to "špatné" okno. Někdo ho asi špatně vyrobil. Chyba přitom může být ve způsobu montáže. Komunikace mezi montážní firmou, dodavatelem a výrobcem pro vás jako zákazníka znamená jediné: zdlouhavé čekání na vyřízení reklamace.

Z tohoto pohledu je mnohem bezpečnější, když si okna objednáte i s montáží přímo od výrobce. „Mít vše od jednoho zdroje – tedy od jednoho výrobce, je to nejlepší řešení. Jedna firma drží záruku za kompletní dodávku – tedy záruku jak za produkt, tak za montáž, a tudíž se nemůže v případě problémů na nikoho vymlouvat,“ radí Milena Tomčíková, produktová manažerka české značky VEKRA.

Sebelepší okna nemohou plnit ideálně svůj účel, pokud nejsou správně namontována. „Kvalitně provedená montáž oken má zásadní význam pro jejich bezvadnou funkčnost a dlouhou životnost. Je třeba dodržovat řadu normou stanovených technických detailů, které se týkají nejen tzv. kotevního schématu pro fixaci okna, ale i umístění nosných podložek tak, aby správně rozkládaly hmotnost prvku,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží VEKRA.

Podle Kašpara je také důležité klást důraz na ochranu připojovací spáry, tedy prostoru mezi rámem okna a ostěním, a to použitím speciálních ochranných fólií, jež překryjí montážní pěnu, kterou se tento prostor standardně vyplňuje. Ta totiž může při nedostatečné ochraně vlivem vlhkosti a UV záření degenerovat, čímž začne docházet k prochládání zdiva kolem oken, kondenzaci vlhkosti a v konečném důsledku zde mohou vznikat plísně.

Chybné provedení montáže tedy může vést k velkým tepelným ztrátám, k nedostatečné zvukotěsnosti, k pronikání vlhkosti a tvorbě plísní, což má samozřejmě vliv i na zdraví člověka.

Jestliže narazíte na montážní firmu, která za problémy odmítne nést zodpovědnost a vymluví se třeba na to, že její dodavatel mezitím zkrachoval, opravu budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Z tohoto důvodu je vždy lepší objednat okna přímo z výroby a z téhož zdroje si zajistit i montáž.