Kominíka pro štěstí

Kontroly komínů je třeba na domech provádět s železnou pravidelností, která je určená tím, jaký výkon spotřebiče paliv máte a jaký typ paliva používáte. Četnost kontrol se pak pohybuje od tří kontrol ročně (pevná paliva) až po kontrolu jednou do roka (plynový kotel). Komín můžete čistit i sami a kominíka si pozvat jen na kontrolu, případně kontrolu a vyčištění provede kominík komplet.

Fasáda, střecha a okapy

I když bydlíte v novějším domě, vyplatí se jednou za čas zkontrolovat, že fasáda, střecha a okapy jsou funkční a bez porušení. Narušená fasáda nebo střecha může způsobit zatékání do vašeho domu, a to třeba do míst, kde si problému hned nevšimnete. Jak často třeba chodíte do skrytých koutů půdy? I zde ale trocha vody každý měsíc může po nějaké době způsobit pěknou spoušť. Dalším důležitým bodem jsou okapy, a to především v případě, že jsou poblíž vašeho domu vysoké stromy nebo lákají ptactvo. Čištění okapů se doporučuje v takovém případě provádět alespoň dvakrát do roka.

TIP: Pokud jsou okapy vašeho domu na nepřístupných místech, můžete si pomoci pronájmem pracovní plošiny. S ní se můžete bezpečně pohybovat kolem domu a odstranit z okapů veškeré nečistoty.

Kam jde váš odpad

Pravidelná péče o odpady spočívá především v preventivním čištění nejvíce namáhaných odpadů, jako je odpad v kuchyni nebo v koupelně. Na to postačí běžné čisticí prostředky k tomuto určené, které koupíte v drogerii. Pokud ale i přesto máte problém s tím, že voda dostatečně neodtéká nebo cítíte zápach, doporučujeme sáhnout po preventivní kontrole odpadu, potrubí nebo kanalizace kamerou, při níž se objeví případné nedostatky. Instalatér vám poté pomůže problém rovnou vyřešit. Pokud byste čekali, až se odpad ucpe, riskujete, že některá z trubek praskne, voda vás vyplaví a napáchá mnohem více škody.

Kontroly pod proudem

Co se týče elektrického vedení, pravidelná kontrola je potřebná jen při připojení nového odběrného místa nebo při navýšení příkonu. Jinak jsou kontroly doporučovány alespoň jednou za 5 let. Pokud nejste elektrikáři, pozvěte si na tuto práci odborníka, práce s elektrickým proudem může být pro běžného obyvatele domu nebezpečná.

TIP: Často je třeba kontrolovat i různé spotřebiče, včetně kotle nebo tepelného čerpadla. V momentě, kdy si cokoli do domu pořídíte, doporučujeme si poznačit, jak časté kontroly výrobce doporučuje.