Příčinou exploze, která v září roku 2018 otřásla malou obcí na Prostějovsku, byla neodborná manipulace s takzvanými složemi pro tajnou výrobu zábavní pyrotechniky. Výbuch poničil přes padesát domů v okolí, tři objekty v těsném sousedství byly zničeny natolik, že musely být strženy. Jedním z nich byl i dvoupodlažní rodinný dům z 80. let, v němž žili manželé Skřivánkovi. Než došlo ke zmíněnému neštěstí, plánovali jeho částečnou rekonstrukci.

„Když dům opustily naše dospělé děti, začal být pro nás dva příliš velký. Uvažovali jsme o rekonstrukci, ale než jsme stačili záměr uskutečnit, přišla exploze,“ popisuje paní Ivana Skřivánková. Na tragickou událost nevzpomíná ráda, s manželem vyvázli bez zranění opravdu jen souhrou šťastných náhod, navíc jí exploze vzala domov, ke kterému měla silné citové pouto – dům stavěli její rodiče dlouhé roky a sama v něm strávila mnoho šťastných let s nimi i s vlastní rodinou. Dnes už ale umí na neštěstí nahlížet i z druhé strany a vzpomíná mimo jiné na neocenitelnou pomoc blízkých, přátel, známých, ale i cizích lidí, kteří je podporovali materiálně či finančně.

Pomoc z rodiny

Zní to až neuvěřitelně, ale manželé Skřivánkovi se do nového domu nastěhovali už za necelých šest měsíců od pohromy. Projekt od Ing. arch. Venduly Cimala ze společnosti Progressproject měli v ruce už v listopadu, v červnu následujícího roku se stěhovali. V návrhu nebylo třeba žádných úprav, hned na počátku přesně odpovídal potřebám i přáním obou z páru. Důvod byl prozaický – veškeré požadavky investorů detailně zformuloval jejich zeť, stavitel David Musil, a společně s architektkou projekt vytvořili.

Konstrukci jednopodlažní stavby tvoří základy a základová deska původního objektu. Střecha je valbová s dřevěnou nosnou konstrukcí. „Stavba je vyzděná z keramických bloků HELUZ FAMILY. Obvodové zdivo tvoří zároveň svislé nosné konstrukce budovy a je zakončeno železobetonovým obvodovým věncem. Strop je tvořen sádrokartonovým podhledem. Příčky jsou rovněž navrženy ze systému HELUZ,“ popisuje stavitel David Musil.

Volba systému HELUZ FAMILY 50 byla záměrná, nabízí totiž nejlepší tepelněizolační vlastnosti na trhu v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo bez vyplněných dutin. „Život v současném domě je v porovnání s předešlým lepší v mnoha ohledech. Ve starém domě v zimě zdmi prostupoval chlad, v novém domě je v zimě i v létě příjemné klima. Dříve jsme také nepřetržitě slyšeli zvuky z blízké silnice a křižovatky, dnes k nám i při otevřených oknech doléhají nejvýš jakoby z dálky,“ pochvaluje si investorka po roce bydlení v novém.