Narušená stabilita schodiště si vyžádá konzultaci s odborníky a profesionální remodelaci. Jestliže jsou ale schody jen ošoupané a nepůsobí pěkně na pohled, práce bude jednodušší a možná ji zvládneme i svépomocí. Rozhodněte se, které prvky chcete upravit. Chcete jen vyměnit sloupky zábradlí či poškrábané nášlapy, anebo dopřejete schodišti kompletně nový design? Zvažte svoje možnosti a schopnosti. Promyšlený plán vám ušetří peníze na materiálech, které nakoupíte pouze v potřebném množství.

Příprava podkladu

Základem renovace schodiště je očištění a příprava podkladu. Ze schodů důkladně odstraňte existující nátěry, koberce či jiný materiál. Pracujte odshora směrem dolů. Ujistěte se, že jsou schody čisté a bez prachu z původního materiálu.

Pro odstraňování starého nátěru z dřevěných schodů existuje několik možností. „Pokud je předešlý nátěr v dobrém stavu, stačí bruskou nebo brusným papírem pouze zbrousit oloupaná či poškozená místa. Další možností je opalování teplovzdušnou pistolí. Tuto možnost využijte při hrubých nátěrech hladkých ploch. Barva pod působením tepla změkne a malířskou špachtlí ji jednoduše seškrábete. Povrch po opálení zůstane mastný, takže je nutné ho důkladně očistit, například ředidlem, a poté obrousit. Poslední možností je využití odstraňovače nátěru, který aplikujte na povrch a nechte působit po dobu doporučenou v návodu,“ vysvětluje Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

  • Betonové schodiště bývá často polepeno vinylovou podlahovou krytinou. Tuto vrstvu je třeba před renovací odstranit také, aby zůstal jen čistý a hladký betonový podklad.
  • Starší dřevěné schody často stačí pouze přebrousit a znovu natřít. Pokud však toužíte po výraznější změně, sáhněte po novém barevném odstínu ze široké nabídky barev na dřevo. Trendová barva schodiště může hravě změnit estetiku celé domácnosti.

Nový obklad

Při volbě nového obkladu věnujte pozornost výběru vhodné nášlapné krytiny. „Dřevěné obklady nejsou příliš vhodné na betonové schodiště. Dřevo pracuje a potřebuje určitou flexibilitu. Při nesprávném položení může dojít k deformacím. Dřevěné obklady je potřeba precizně naplánovat, ideálně s pomocí odborníků. Rozumnější volbou je použít schodové profily z laminátu. Jde o vysoce odolný a cenově dostupný materiál, který najdete i v dřevěných dekorech. Takovéto profily nalepíte na betonový podklad jednoduše a spolehlivě,“ radí Richard Klička.

Pokud jste se rozhodli osvěžit vzhled schodiště pokládkou koberce, je třeba počítat s poměrně náročnými úkony. „Při pokládce koberce na schodiště je vyžadována velmi precizní práce v oblasti měření a řezání. Až budete mít vypočítány přířezy pro jednotlivé schody, můžete začít s plánováním celkového množství. Pro samotné lepení vám poslouží kontaktní lepidlo na koberce a schody. Po aplikaci a zaschnutí přichází na řadu zakončovací práce, které obnáší odlehčovací řezy pro úpravu koberce, odstranění přesahů a vytvoření přechodů mezi ukončovacím profilem a plochou stěny pomocí akrylátového švu,“ přibližuje Richard Klička.

Nejlevnější variantu představují kobercové nášlapy, které se připevní na jednotlivé stupně. Jde o rychlý způsob, jak schody trochu oživit a opatřit je přitom kusem protiskluzného materiálu.