S kreativními omítkami se setkáte také pod označením dekorační nátěry nebo strukturální barvy. Protože vytvářejí hrubší, plastický povrch s různými nerovnostmi, hodí se na starší, nerovné nebo mizerně vyštukované zdi, u nichž chceme zakrýt nedokonalosti. Samozřejmě po nich můžeme sáhnout i v případě, že nás jednoduše omrzely bílé hladké stěny.

Aplikace kreativních omítek je možná zdlouhavá, ale zábavná, protože si při ní můžete pohrát s různými malířskými technikami. Výsledného dekoru dosáhnete s pomocí strukturálního válečku, benátského hladítka, štětce, houbičky nebo třeba koštěte. Tadeáš Tenkl z oddělení barev v projektových marketech Hornbach podal návod na vytvoření efektu betonu a břidlice s pomocí omítek značky StyleColor.

Jak vytvořit efekt betonu:

  • 1. krok: Vzhled betonu se nanáší v dostatečné tloušťce válečkem s krátkým vlasem.
  • 2. krok: Povrch vlhkého nátěru se pak opracovává pomocí benátského hladítka nebo fasádní špachtle do požadovaného vzhledu různými tahy, ať už vodorovnými, svislými, krátkými, či dlouhými.
  • 3. krok: Pomocí rukojetí válečku je možné vytvořit imitaci otvorů. Tahy provádějte rovnoměrně. Při práci postupujte po částech, kousek po kousku, protože designová omítka nesmí být při strukturování povrchu ještě zaschlá.

Jak vytvořit efekt břidlice

  • 1. krok: Kreativní omítku břidlice nanášejte v dostatečné tloušťce pomocí válečku s krátkým vlasem.
  • 2. krok: Povrchu ještě vlhkého nátěru dodejte strukturu benátského hladítka tahy diagonálním směrem. Nechte zaschnout.
  • 3. krok: Po zaschnutí celou strukturu přejeďte benátským hladítkem za použití silného tlaku, abyste zintenzivnili efekt vzhledu břidlice. Tím, jak povedete tahy po struktuře nátěru, dodáte stěně osobitost v podobě individuální struktury, a nesejde na tom, zda je povedete horizontálně, nebo vertikálně, nebo zda budou dlouhé, či krátké.
  • 4. krok: Vyleštěte bavlněným hadříkem.