Vzlínající vlhkost

Asi nejčastější problém u zdiva je vzlínající voda od základů. Jde především o problém neexistující či poškozené spodní izolace stavby. Vzlínající voda může vystoupat až do výšky tří metrů, čemuž napomáhají i soli a minerály, které se postupně ve zdivu usazují. Ty pak můžeme vidět na omítkách v podobě minerálních „květů“.

Spodní voda

Tlaková spodní voda je mrcha. To vám řekne každý stavebník. Spodní voda totiž na místě stavby vůbec nemusí být, ale po postavení stavby se najednou objeví. Jde o to, že stavba ovlivnila dané místo a například se tlaková spodní voda vytváří ze srážkové činnosti. Může za to například příliš zpevněná plocha zeminy kolem domu apod.

ČTĚTE TAKÉ

Srážková voda

V horních částech stavby má srážková voda nejčastější nepříznivé účinky kolem parapetů a převisů střech. Její odkapávání z nevhodně vytvořených převisů pak zatéká do zdiva. Je tedy třeba využít hydrofobních omítek.

Technická porucha

Máte vlhkou stěnu, ale nevíte proč? A není za ní náhodou potrubí do koupelny? Může to být i nevhodně zadělaný kabel elektřiny, po jehož husím krku stéká voda odjinud. Zkontrolujte to!

Kondenzace

Kondenzační vlhkost se na obvodových pláštích budov objevuje například u tepelných mostů. Materiály mohou vést do konstrukce domu chlad, který pak způsobuje kondenzování vzdušné vlhkosti. Řešením je vhodná izolace a odstranění těchto tepelných mostů.

Kondenzace větrání

Také špatné větrání může způsobovat kondenzaci vody, a to nejen uvnitř budov na oknech apod., ale i ve zdivu a její pronikání do vnějšího pláště. Především se jedná o msta kolem oken nebo ve střešních konstrukcích.