Bytová výstavba do loňského září nabrala dech v celé zemi, nejvíce však v hlavním městě Praze. Počet zahájených bytů se v Praze za devět měsíců zvýšil o více než polovinu na 4.008 bytů. Kromě Prahy se výrazně rozrostla výstavba nových bytů také v Libereckém a Jihomoravském kraji. Stavebníci v Praze kladli důraz zejména na výstavbu velkých projektů, čítající stovky nových bytů. Zahájili totiž výstavbu 2.721 nových bytů v bytových domech, zatímco v rodinných domech to bylo 612 bytů. Nejvíce bytů bylo zahájeno ve čtrnácté městské části (857 bytů) a v Praze 9 (688 bytů). Jsou to zároveň oblasti s největším počtem zahájených bytů v bytových domech. Rostoucí počet zahájených staveb bytů ovlivnil podle ČSÚ zejména příznivý vývoj sazeb hypotečních úvěrů a využívání stavebního spoření ke koupi bytu. Příznivý vliv měl i vyšší objem peněz na výstavbu bytových domů ze státního fondu rozvoje bydlení.

Kromě zahájených bytů výrazně stoupl také počet dokončených bytů. Uživatelé do konce září v hlavním městě převzali 2.467 bytů, což je o 26,5 procenta více než ve srovnatelném období roku 2001. Nejvíce bytů přitom bylo dokončeno v Praze 8. Nejvýrazněji, a to sedminásobně, stoupl počet dokončených bytů ve druhé městské části.

Rozestavěnost v Praze se do září výrazně nezměnila. Stoupla pouze o tři procenta na 12.758 bytů. Více než polovina rozestavěných bytů byla v bytových domech, zhruba polovina v rodinných domech. Největší počet rozestavených bytů je v Praze 14, naopak nejmenší v sedmé městské části. -čtk-