Ceny bytů ve velkých městech během posledních šesti let dvojnásobně vzrostly. Zdražování by mělo pokračovat i v následujících měsících, především kvůli obavám z nárůstu cen nemovitostí po vstupu do Evropské unie. (Vyplývá to z průzkumu realitní kanceláře Knight Frank)

Ceny bytů se letos podle obchodníků s realitami zvýší především v Praze, a to přibližně o 15 až 25 procent. Zvýšené poptávce po bytech vedle obav ze zdražení po vstupu do EU napomáhají i rekordně nízké úroky z hypoték. Obchodníci přitom upozorňují, že strmý nárůst cen po vstupu do unie pravděpodobně vůbec nenastane.

Zdražování bytů ve velkých městech představuje dlouhodobý trend. Ještě v roce 1996 stál nový šedesátimetrový byt v Praze v průměru 1,08 milionu korun. V současnosti má na trhu přibližně dvakrát vyšší cenu. Podobně se ceny bytů vyvíjely i v ostatních velkých městech. Rozdíl je pouze ve výši cen. V Brně stejně velký byt průměrně stojí 1,8 milionu korun, v Plzni asi polovinu pražské ceny.

Zároveň s poptávkou po bytech roste i jejich výstavba. V letošním roce by mělo vzniknout asi 30 tisíc nových bytů. -čtk-