Značka KOMATSU představila nejmenší modely nové generace mini rýpadel s krátkou zádí. KOMATSU tak masivně prosazuje nový trend v konstrukci mini a midi rýpadel, jež jsou předurčeny pro práci ve stísněných prostorách a zejména v městské zástavbě. Značka KOMATSU tak dokompletovala svojí řadu mini rýpadel od hmotnosti od 1,8 do 5 tun. Jaké novinky se tedy na našem trhu objevily?

Moderní filosofie strojů

Základní filosofií všech nových typů strojů je nabídnout uživatelům mini rýpadla s minimálním přesahem zádi a kompaktních rozměrů při zachování či dokonce vylepšení rypných sil a výkonů rýpadel klasických. KOMATSU využívá svých obrovských dlouholetých zkušeností jako největšího výrobce mini rýpadel na světě ve spojení s nejmodernějšími technologiemi a podařilo se tak vytvořit skutečně jedinečné stroje s vyváženými technickými parametry. KOMATSU již pro japonský trh ukončilo zcela výrobu mini rýpadel klasického typu a prodává stroje pouze se zkrácenou zádí. Tento trend se stále silněji projevuje i Evropě.

Novinky roku 2005

Značka KOMATSU razantně posunula koncepci mini rýpadel s zkrácenou zádí do nejnižších kategorií strojů a představila 3 malé modely nabitých kategoriích strojů od 1,5 to 3 tun hmotnosti. Nejmenší model PC18MR-2je stroj o hmotnosti 1,8 tuny, výkonem motoru 11,2 kW a je standardně vybaven hydraulicky roztahovatelným podvozkem a skládatelnou přední radlicí. Stroj je tak rychle připraven ke snadnému průjezdu velmi úzkými prostorami dveří (méně než 1 metr) a současně je u něho dosaženo výborných rypných parametru a stability. Dalšími dvěmi modely jsou typy PC20MR-2 a PC27MR-2 s výkony motorů 15,5 a 19 kW. Oba stoje jsou vybaveny prostornými kabinami, jež ve svých třídách představují špičku v úrovni poskytovaného komfortu. Posuvné, prohnuté dveře zajišťují pohodlné nastupování a prakticky odstraňují riziko jejich poškození při otáčení stroje.

Stabilní, výkonné a kompaktní

Spojením výkonnosti klasických mini rýpadel KOMATSU s mimořádnou kompaktností strojů typu UU vznikla nová kategorie mini rýpadla řady MR. Stroje jsou vybaveny velmi stabilním pásovým podvozkem a otočným svrškem kruhovitého půdorysu. Kabina tak svou zadní částí v provedení MR vůbec nepřesahuje šíři stroje a při použití přídavného protizávaží přesahuje šíři stroje pouze o několik centimetrů. Úhlový výložník umožňuje natočení podkopového zařízení o 110-120o jako u všech ostatních typů mini rýpadel. Stroje v provedení MR jsou svými výkonovými parametry i stabilitou plně srovnatelné s klasickými mini rýpadly stejné hmotnostní kategorie. Kompaktnost strojů MR tak není v žádném směru na úkor výkonnosti či stability. Práce v bezprostřední blízkosti překážek, budov či v hustém městském provozu se tak již přestává být rizikovou.

Nejmodernější konstrukce

Mini rýpadla této nové generace se vyznačují vysoce propracovaným konstrukčním řešením zlepšujícím nejen stabilitu strojů ale i jejich pojezdovou rychlost, komfort obsluhy, ochranu hydr. hadic proti poškození i aplikaci špičkových technických řešení hydrauliky, známých z velkých strojů. Jedná se o moderní hydraulický systém, zajišťující max. účinnosti a vyšší výkon, či proporcionální servořízení umožňující přesné a jednoduché ovládání stroje, automatický dvou rychlostní pojezd strojů, zajišťující jak vysokou pojezdovou rychlost tak i dobrou tažnou sílu. Stroje jsou vybaveny jedinečnou elegantní prostornou kabinou s posuvnými dveřmi s výborným výhledem a komfortem pro obsluhu stroje a, joystickovým ovládáním.

Snadná údržba

Komatsu pečlivě dbá na usnadnění údržby strojů a neustále vylepšuje tuto stránku strojů. Interval výměny motorového oleje a výměny hydraulického, motorového a palivového filtru byly prodlouženy na 500 motohodin a rovněž interval mazání mazacích míst na pracovní zařízení byl prodloužen na 500 mth, na strojích byly použitý elektrické a hydraulické spojky vyšší kvality s prodlouženou životností a také je více propracován systém otevírání krytů motoru a ostatních komponentů stroje včetně odklápění kabiny.

Kompaktní mini rýpadla KOMATSU řady MR-2 jsou pro evropský trh dodávána v kompletní řadě od 1,8 t do 5 t nově ještě jeden model midi třídy o hmotnosti 8 t. Stroje této kategorie nabízejí svým uživatelům nové možnosti v použití bez jakýchkoliv kompromisů ve výkonu či stabilitě.Zdroj: Komatsu