Do čeho investovat, pokud chceme koupit byt a pronajímat jej? Nejvíce požadovaná velikost bytu je momentálně asi 2+kk, neboli dnes stále preferovanější otevřený prostor a jedna ložnice. Ideální pro mladou dvojici, pro dvojici přátel, kteří pracují na směny a doma jsou na přeskáčku, a samozřejmě i pro jednoho člověka.

Byt je vhodný pro každého, jehož požadavek nezahrnuje přání “neprůchozí pokoje“ Ale šikovné 2+kk umí splnit i toto – z předsíně vede na jednu stranu ložnice, na druhou obytný prostor s kuchyní.

Takový byt 2+kk je každý jiný: lišit se v podlahové ploše může i o desítky čtverečních metrů. Ve starém domě, kde se místem opravdu nešetřilo, ve staré městské zástavbě (kde je takových bytů málo, proto jsou vyhledávané) může mít 2+kk klidně rozměry třípokojového panelákového bytu. Byt ve starém domě může být také zrenovovaný a na 2+kk přestavěný: v jednom velkém pokoji je ložnice a obrovská kuchyně je předělána na obytný prostor s prostorově velkorysým kuchyňským koutem; kus se přitom ještě podařilo ukrojit na prostorné příslušenství – posunutím příčky se zvětšila koupelna. Takže takový byt 2+kk může mít třeba 70 - 80 m2.

Panelákový byt 2+kk mívá plochu 40 - 50 m2, podle období, kdy se panelák stavěl – platí tady, že ty z konce 50. a ze 60. let jsou lepší, s vyzděnou koupelnou a o něco větší, než ty ze 70. - 80. s klasickým papundeklovým jádrem. Právě kvalitou příslušenství se také tyto typické menší byty liší a tomu je úměrná také nabízená nebo nájemcem požadovaná cena.

Další kategorií kromě paneláků a starých domů jsou činžovní vily. Zde se také adaptují původní prostory a kdo chce mít příjem z pronájmu a zajištěnu rychlejší možnost nalezení nájemníka, měl by vsadit právě na takovouto menší velikost bytu. Máme-li dům s obrovským nevyhovujícím bytem a možnost a chuť investovat, ze stávajícího prostoru se za přispění architekta dají vytvořit třeba dva byty 2+kk.

-ag-Foto: Archiv In