Na probíhajícím veletrhu zemědělské techniky Techagro v Brně byly představeny nové modely traktorů Zetor – stávající modelové řady byly doplněny o traktory Proxima Plus a Forterra 4C. Proxima Plus se vyznačuje nízkými provozními náklady, vysokým výkonem, vylepšenou ergonomií ovládání a je určena především pro těžší polní práce. Forterra 4C reprezentuje střední výkonovou třídu a díky špičkovému čtyřválcovému motoru o výkonu až 90 kW představuje nejsilnější traktor v aktuální nabídce společnosti Zetor. Největší zájem o nové traktory Proxima Plus a Forterra 4C očekává Zetor v zemích Evropské unie a v Severní Americe. Forterra 4C se začne sériově vyrábět v červnu 2006, Proxima Plus bude pro zákazníky k dispozici od prosince 2006.

Traktor Zetor Proxima Plus patří svými technickými parametry mezi absolutní špičku traktorů nižší a střední výkonové kategorie a navazuje na řadu traktorů Proxima, která byla poprvé představena na Techagru v roce 2004. Proxima Plus splňuje nejpřísnější předpisy pro ochranu životního prostředí a úroveň emisí. Zákazníci určitě ocení zvýšený komfort připojování nářadí, vysokou životnost, velkou pružnost motoru a únosnější přední i zadní nápravu. Nové modely traktorů Proxima Plus jsou vyráběny ve třech variantách s motory o výkonech od 60 kW do 74 kW

Společně s typem Proxima Plus byl na trh uveden i traktor střední třídy – Zetor Forterra 4C, který je v současnosti nejvýkonnějším traktorem v nabídce. Forterra 4C se může pyšnit doposud nejvýkonnějším motorem Zetor s výkonem až 90 kW. Kromě nového motoru byl upraven také interiér kabiny a upraveno řazení, které je nyní snazší a plynulejší.

Proxima Plus a Forterra 4C mohou být doplněny celou řadou příslušenství na přání. „Zákazníci si mohou nechat do traktoru namontovat klimatizaci, rádio, sedadlo spolujezdce, či vyhřívaná vnější zrcátka,“ říká Lubomír Mikolaj, ředitel společnosti Zetor Trade, s.r.o. Ve střednědobé horizontu plánuje Zetor uvést na trh traktor s výkonem až 120 kW, který bude určen zákazníkům požadujícím vyšší výkonovou třídu a doplní tak stávající nižší střední a střední výkonové třídy traktorů Zetor.

Společnost Zetor dlouhodobě vykazuje dobré výsledky hospodaření. V roce 2005 skončilo hospodaření s celkovými tržbami ve výši 3,467 miliard Kč, což je v porovnání s předchozím rokem o 15 % více. Čistý zisk skupiny v roce 2005 dosáhl celkem 125,6 miliónů Kč. V letošním roce by měly tržby Zetoru překročit hranici 4 miliard Kč a zisk by se měl pohybovat kolem 167,6 miliónů Kč. Zetor se stává jedním z nejperspektivnějších zaměstnavatelů v brněnském regionu, ke konci roku 2005 zaměstnával 1123 lidí.

Zdroj: Zetor