Zařízení bytu, který hodláme pronajímat, má svá specifika. Všechno by mělo mít určitou kvalitu a jistý standard, aby byt dosahoval úrovně jiných nájemních bytů – pokud ne, je to naše mínus a byt se zřejmě bude pronajímat hůře. Ve svém zájmu bychom však měli udělat něco pro to, abychom tento interiér odlišili od nepřeberné nabídky dalších bytů na trhu. Dnes jsou všechny inzeráty doprovázené fotografiemi. To, jak přitažlivě dokážeme byt nafotit, je velmi důležité – první dojem podle fotografie je prvním sítem pro zájemce, kteří se nejen podle popisu bytu, ale hlavně podle obrázků rozhodují, zda se k nám alespoň přijdou podívat. Na prohlídce si pak teprve všechno prohlédnou na vlastní oči a dále se rozhodují na základě návštěvy několika bytů.

Vraťme se ale k dojmu z inzerátů. Můžeme říci, že na fotografiích před námi, až na nějakou světlou výjimku, většinou defilují nekonečné řady v podstatě stejně zařízených bytů - s fádními obklady koupelny a kuchyně v našedlých barvách, se zařízením kuchyně bez fantazie - sice tak, jak mají být, ale bez zajímavého detailu, kontrapunktu, doplňků. Působí dojmem sterilních hotelových pokojů. Ale tak to být nemá. Bydlení v soukromí je od toho, aby tu byla domácí atmosféra, nájemci hledají spíše individualitu a neopakovatelnost prostředí. To se týká zejména cizinců. A to někdy nedokážeme rozhodně ani zařízením kuchyně za milion, nejdražším sedacím nábytkem, ale prostě tím, že přidáme něco navíc. A to nemusí být a také nebývá drahé. Může to namátkou být nevšední květina na pravém místě, kreativně naaranžovaná záclona nebo závěs, pár obrázků na stěnách, lampion místo lustru v ložnici, soška nebo jiný solitér, kobereček, staré houpací křeslo nebo třeba velmi zajímavá, stará a zdánlivě bezcenná lampa z bazaru.

A potom tohle všechno musíme umět dobře nafotit, aby se pracně vytvořený dojem zase neshodil nešikovnou fotografií, ale aby se atmosféra vytvořeného interiéru přenesla na obrázek. Toho dosáhneme třeba tím, že počkáme, až bude do místnosti padat šikmé pozdní slunce, které vytvoří měkké teplé barvy a příjemný dojem. Takové fotografie celého bytu mají být vyčerpávající ve smyslu, že musejí zachytit vše, co je pro nájemníka k dispozici, na druhou stranu ho obrázky musí oslovit neopakovatelností interiéru. Pokud spolupracujeme s realitní kanceláří, nebude to problém, pozveme makléře a ten byt takřka profesionálně nafotí.

-ag-Foto: Archiv In