Stejně tak jako nábytek, také podlaha v nájemním bytě by měla být hezká, aby byt byl přitažlivý. Navíc pevná, hygienická, měla by se dát dobře uklízet a měla by zkrátka něco vydržet. To ovšem vyžaduje vyšší prvotní investici. Pokud máme peníze dopředu, do dobré podlahy rozhodně investujeme. Ale musíme počítat s tím, že nájemníci, kteří se mohou měnit po roce nebo třeba ještě častěji, se k zařízení prostě nebudou chovat tak jako my, často i když mají dobrou vůli. Koberec i korek mohou propálit, plovoucí podlaha je někdy ještě náchylnější a i dlaždici mohou v nejhorším případě rozbít.

Pokud zvolíme levnější verzi podlahoviny a ještě ji třeba položíme amatérsky sami, můžeme se připravit na to, že ji budeme měnit (v případě levného koberce) třeba po každém nájemníkovi. Dobře si spočítáme, co nám bude vyhovovat více. Pokud například víme, že se nájemník přistěhuje i s drahými perskými kusovými koberci, jako podklad pod ně postačí jednoduchý zátěžový koberec, který se pořídí levně a v slušných barvách. Investovat ovšem musíme do jeho adekvátní kvalitní pokládky.

Postupovat můžeme i kombinovaně: napoprvé zvolíme levnější podlahovinu a až něco pronájmem vyděláme investujeme do kvalitnější.

V inzerátech na serverech nabízejících byty k pronájmu je jednou z uváděných položek „typ podlahy“. V této kolonce se objevuje „koberec plus dlažba“, „korková podlaha“ a podobně. Jednou z obecně nejoceňovanějších podlahovin jsou parkety nebo jiná kvalitní dřevěná podlaha. Stručné sdělení „plovoucí podlahy“ už dneska nic nemusí vypovídat o kvalitě podlahy, pouze o typu. Protože v bytě může být letitá, nejlevnější hlučná plovoucí podlaha staršího typu, která se už různě vybouluje nebo je dlouhým intenzivním užíváním bytu jinak poškozená.

Stejně tak ale může být byt vybaven moderní nákladnou dřevěnou plovoucí podlahou. Proto pokud jsme zájemce, ptejme se podrobněji a při návštěvě se na podlahu důkladně podívejme.

-ag-Foto: Archiv In