Zkušenosti lidí vykonávajících stavební dozor jsou leckdy pozoruhodné. Často prý svým klientům kladou otázky typu: proč mě vlastně platíte, proč za mě vyhazujete peníze, když nakonec máte dojem, že jste sám větší odborník, rozumíte tomu víc, máte víc zkušeností?

Autorizovaný stavební dozor vyčítá stavebníkům například, že propadají slibům a „mazání medu kolem úst“ od často méně seriózních firem, nebo jim je líto řemeslníků, kteří jim prostě tak nějak „připadají poctiví“ a je jim žinantní neplatit, potom že chlácholí sami sebe „vždyť ono to nějak dopadne, ono bude všechno v pořádku, zaplatíme a pak se uvidí“ a že prostě jednoduše nechtějí mít problémy. A to potom pro každého stavebníka může být velký problém. Stavba je jeden velký problém a stavebník se na to musí jednoduše připravit – na to, že půjde do konfliktů a důkladně se proti nim obrnit.

Což se zase sice lehce řekne, ale pokud se jedná o člověka mírného a nekonfliktního, hůře se to udělá. A právě proto si na pomoc také najímá někoho, kdo bude řešit problémy za něho, člověka zkušeného, s příslušnou odborností a kulatým razítkem. A na jeho slova by ovšem potom také měl dát. Což se ovšem často neděje, není to zdaleka pravidlem a je to zdrojem mnoha nepříjemných problémů.

Takový unavený nebo nedisciplinovaný stavebník důrazné poznámky člověka provádějícího stavební dozor neposlechne nebo neslyší. Nevnímá řeči o chybách, vadách a nedodělcích, které jsou sice nyní neviditelné nebo dokonce zakamuflované, ale po čase se projeví. Stane se, že nad varováním mávne rukou a zaplatí. V nejhorším případě dokonce všechno do koruny.

A brzy, třeba jakmile udeří zima a zmrzne terén, nebo když začne topit a podobně, se projeví závady třeba na přípojkách, topení, zateplení stěn nebo kdekoliv jinde. A v tom okamžiku se člověku vykonávajícímu stavební dozor rozezní mobil a jeho klient je opět zpátky. Nešťastný a o poznání schlíplejší. „Ono to nefunguje, rozbilo se to, zacpalo se to, spadlo to, popraskalo to - a nechtějí mi vrátit peníze ani to opravit“. To říká klient a stavební dozor odpovídá „A já jsem to věděl“. Říkal mu přece, že když zaplatí za špatnou práci, riskuje, nemá, jak přinutit špatné řemeslníky věc napravit a může se tak leda soudit. Co s tím? O tom zase někdy příště.

-ag-Foto: Archiv InSouvisející článek: Stavební dozor I. Důvody, proč jej neposloucháme