Krbová kamna jsou moderním doplňkem dnešních domácností, ovšem při jejich nákupu bychom měli dodržet některá pravidla. Krbová kamna zaznamenávají v posledním desetiletí obrovský zájem spotřebitelů. Na trhu existují stovky typů jak od českých, tak zahraničních výrobců. Abychom vám usnadnili jejich výběr, zeptali jsme se Vítězslava Jurčíka ze serveru AstraNet.cz, jak při jejich nákupu postupovat.

Skutečně, na trhu je dnes takové množství výrobků, že není lehké se v tom orientovat, mnohdy ani pro odborníka. Navíc v poválečném období se kamna téměř přestala používat a renesanci zažívají až nyní. V České republice jsou dnes dvě až tři generace lidí, kteří nemají s topením v kamnech žádné zkušenosti, natož aby si uměli kamna vybrat. Nejčastější chybou je, že lidé kamna volí pouze podle vzhledu.

Dobře, ale pojďme tedy od počátku. K čemu jsou krbová kamna dobrá? Co nám přinesou? Na co se máme připravit? Krbová kamna přináší do obydlí příjemné teplo, pohodu z hrajících plamenů a současně nám mohou pomoci ušetřit nemálo peněz za vytápění plynem či elektřinou. Jsou určena k přitápění v obytných prostorech. Nelze je však použít k trvalému topení jako jediný zdroj vytápění. Je to dáno jejich konstrukcí. Krbová kamna totiž nemají žádný zásobník paliva, veškeré palivo v nich hoří v podstatě naráz, a vyžadují tedy časté přikládání. Nadneseně lze jejich způsob hoření přirovnat k zasklenému táboráku. Ten taky nehoří celou noc bez přiložení.

Ještě před nákupem kamen bychom měli s určitostí vědět, že máme vhodný komín, že na kamna máme dostatek místa - máme je kam postavit, a že budeme mít čím topit. Umístění kamen je první problematickou věcí. Kamna musí být umístěna na nehořlavé podložce, kterou může být třeba dlažba, ale kamna lze postavit i na plovoucí podlahu či koberec, ovšem potom pod ně musíme dát přiměřeně velký podkladový plech a nebo podkladové sklo. Oboje nabízejí všichni prodejci kamen. Dále kamna nesmí být umístěna 20 cm od hořlavých předmětů. Ve směru prosklení dvířek se tato vzdálenost prodlužuje až na 80 cm. Rovněž je třeba říci, že zhruba do vzdálenosti 2 metry před kamny není dobré situovat posezení, protože takto blízko u kamen bývá příliš horko.

Otázka paliva je další problém. Obvykle se v kamnech spaluje buď kusové dřevo, nebo ekobrikety. S briketami nebývá problém, ovšem kusové dřevo by mělo být řádně proschlé. U měkkých dřev alespoň rok a u tvrdých dřev nejméně dva roky.

Teď k vlastnímu nákupu. Podle čeho máme kamna vybírat? Hned řeknu, že vzhled je až to poslední. Nejdříve bychom měli vybrat vhodný druh kamen. Na trhu jsou dvě základní skupiny. Jednak jsou to kamna jednoplášťová sálavá, která jsou sice vhodná pro vytápění pouze jedné místnosti, ale na druhou stranu je jejich teplo rychlejší a je takové živočišnější. Potom jsou tu kamna dvouplášťová konvekční, která na principu konvekce, tedy vedení tepla prouděním, ohřívají vzduch v místnosti v mezeře mezi dvojitým pláštěm. Taková kamna jsou nejprodávanější, protože dokážou vyhřát přes otevřené dveře i jednu vedlejší místnost na každou stranu. Dál bych doporučil pořídit si kamna o vhodném výkonu. Velmi často se setkáváme s tím, že lidé si pořizují kamna o příliš vysokém výkonu. To potom vede k tomu, že v místnosti je nepříjemné horko a přesušený vzduch. Pokud takováto nevhodná kamna začnete provozovat na minimální výkon, kdy v nich doutná jedno polínko, tak to způsobí, že sklo kamen se začoudí černou neprůhlednou vrstvou sazí a je po parádě. Volba správného výkonu je tedy mimořádně důležitá, dokonce bych řekl, že tu platí pravidlo raději méně než více. Potřebný výkon můžeme určit mnoha metodami. Nejjednodušší z nich říká, že ve starších, tepelně nezaizolovaných domech vyhřeje každý jeden kW výkonu prostor o objemu 20 m3. Takže například když potřebujeme vyhřát prostor o objemu 160 m3, tak potřebný výkon spočítáme jako 160 : 20 = 8 kW. Vyšlo nám 8 kW a můžeme si dovolit toleranci plus/minus 1 kW, takže bychom měli pořídit kamna o výkonu 7 až 9 kW. Kdežto v novostavbách, které mají daleko lepší tepelně-izolační vlastnosti, vyhřeje 1 kW výkonu dvakrát větší prostor, tedy 40 m3. Takže pro stejný prostor nám stačí poloviční výkon, a měli bychom shánět kamna 3 až 5kW. Dalšími parametry pro výběr mohou být kvalita, cena a konečně ten vzhled. Uvedený postup neplatí pro teplovodní kamna ani pro vytápění nízkoenergetických či pasivních domů. To je úplně jiná problematika. Závěrem chci říct, že neexistují kamna dobrá nebo špatná. Jsou jenom buď vhodná, a nebo nevhodná pro daný účel. To máte jako s automobily. S formulí se nedají vyorávat brambory, a naopak s traktorem nevyhrajete žádný závod. Ale vůbec z toho neplyne, že traktor je špatný.