V Praze ubývá vhodných pozemků pro bytovou výstavbu. Zájem developerů o parcely vhodné pro výstavbu bytových domů ale roste, a skupují tak i problémové pozemky. ČTK o tom informovala realitní společnost Mexx Reality. Problémové jsou pozemky s nejistým zařazením do územního plánu, nebo před žádostí o stavební povolení nebo s již stavebním povolením.

Praha je již co se týká pozemků téměř rozprodaná, pozornost se začíná soustředit podle společnosti Mexx Reality i mimo ni. Ceny na okraji Prahy mohou v ojedinělých případech začínat i na tisícikorunové hranici, ale většinou se pohybují mezi dvěma až třemi tisíci korun za metr čtvereční. Úplně jiná situace je v širším centru Prahy, kde se za pozemek s vypracovaným projektem platí desetitisíce za metr čtvereční. Dle slov Marka Makového -ředitele developerského oddělení Mexx Reality se projekty už naprosto běžně prodávají v jakémkoliv stádiu přípravy. Dodal, že nejdražší pozemky jsou ty před stavebním povolením. V těchto projektech se dají provést poslední zásahy dle představ nového majitele.

Naopak nejlevnější variantou jsou pozemky bez územního rozhodnutí. V současné době se díky stále silné poptávce po bytech prodávají dobře i pozemky bez statusu v územním plánu. Developer v těchto případech počítá s vysokými náklady na patřičná administrativní povolení, ale to mu kompenzuje nižší cena pozemku.

Podle Petra Procházky z realitní společnosti Home Sweet Home se ceny pozemků vhodných k nové výstavbě meziročně zvýšily zhruba o pět procent. Největší zájem je o pozemky vhodné k výstavbě nových domů. Z okolí Prahy jsou to zejména lokality Nebušice a Průhonice. Stále oblíbené zůstávají také Újezd, Říčany, Úvaly nebo Stará Boleslav.

-čtk-Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.