Rodinný dům v Průhonicích má speciálně řešenou fasádu, která se skládá z bílé akrylátové omítky a z dřevěného obkladu v medové barvě – stejné, jakou mají okna.

Ačkoliv jsou v posledních letech moderní různě barevné venkovní šlechtěné omítky, architekt a majitelé šestipokojového rodinného domu se rozhodli pro elegantní klasickou kombinaci bílé barvy a dřeva. Venkovní omítky podtrhují vzhled rodinného domu. Ale pojďme se podívat, jak tato omítka vznikala… Jak vzniká venkovní omítka Požadavek architekta byl, aby jednotlivé úseky fasády na sebe plynule navazovaly. Proto se provedlo v místech, kde nejsou dřevěné obklady, zateplení fasádním polystyrenem. Pod tímto zateplením řemeslníci zdi neomítali. Nejprve se po obvodu osadily pomocí hmoždinek plechové soklové lišty, které slouží jako zpevnění spodní hrany fasády a jako základna pro lepení polystyrenových desek. Desky se lepily tak, že na rubovou stranu desky se nanesla po obvodu a do středu vrstva lepicí hmoty a tato deska se připevnila na stěnu. Po vytvrdnutí lepidla (po 2 - 3 dnech) se desky ještě kotvily pomocí speciálních talířových hmoždinek. Na celou plochu stavebníci nanesli lepidlo, do kterého se vtlačila vyztužovací síťovina, a do rohů osadili rohové lišty. V této době se začalo s prováděním dřevěného obkladu. Ale ještě před nástupem truhlářů bylo třeba provést oplechování říms, parapetů, stříšky a různých detailů. V předem určených místech se k obvodovému zdivu přikotvil dřevěný rošt jako nosná konstrukce pro dřevěné palubky. Po směrovém vyrovnání řemeslníci pomocí kovových úchytek připevňovali jednotlivé palubky. Palubky měly již z výrobny zhotovenou povrchovou úpravu a na stavbě se prováděly pouze opravy v místech řezů. Při realizaci dřevěných obkladů se po vyschnutí lepidla napenetroval podklad pod budoucí akrylátovou omítku. Akrylátová tenkovrstvá venkovní omítka má vysokou přilnavost k podkladu, která umožňuje aplikaci nejen na klasické zděné stěny, ale i na dřevovláknité podklady a sádrokarton. Je mrazuvzdorná, paropropustná, a přitom hydrofobní (odpuzuje vodu). A omítka byla hotova, sice ne ještě úplně, aby nebyla poškozena jinými probíhajícími pracemi, ale dům už získával na konečné podobě. Jak stavba pokračovala dál, o tom opět příště. Závěrem již jen pár rad pro všechny, kteří se potýkají se stavbou rodinného domu…

Pro všechny aneb Na co si dát pozor

  • Před nanášením venkovní omítky musí být osazeny rámy oken a dveří, dokončeny konstrukční práce na průčelí včetně oplechování a osazeny svody.
  • Při provádění fasády způsobem zhotovení vnějšího kontaktního zateplovacího systému se desky lepí přímo na neomítnuté zdivo, proto je nutné před zahájením prací provést kontrolu rovinnosti a popřípadě podklad srovnat.
  • V rozích dveřních a okenních otvorů nesmí docházet k průběžné spáře mezi deskami ani ve vodorovném, ani ve svislém směru, a tato místa se ještě musí vyztužit armovací síťovinou v diagonálním směru o rozměru cca 30 x 50 cm, vtlačenou do lepidla.
  • Kotvicí hmoždinky se osazují až po zatvrdnutí lepidla a zapouštějí se cca 2 mm pod povrch desky. Optimální množství talířových hmoždinek je 6 ks/m2 a minimální délka hmoždinky ukotvené ve zdivu jsou 4 cm. V případě, že na zateplovací systém bude nalepen obklad, musí se vrstva lepidla s armovací síťovinou ještě přikotvit dalšími hmoždinkami.
  • Finální vrstva tenkovrstvé omítky se provádí na zaschlou napenetrovanou plochu. Natahuje se nerezovými hladítky a po mírném zavadnutí se plastovými hladítky provede požadovaná struktura. Nanáší se „živá do živého“, aby nebyly znatelné spoje při napojování. Ihned po provedení omítky je vhodné demontovat lešení nebo alespoň odebrat podlážky, protože při dešti by mohla stříkající voda fasádu ušpinit.

-td- Foto: Central Group

Související články: Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - obklady a dlažby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - štukové omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - dvojgaráž Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - vnitřní omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - topeni v podlaze Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - rozvody Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - okna Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - zateplení střechy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - střecha Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - krovy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - 2. nadzemní podlaží Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - stropy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - izolace Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - počátek výstavby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - financování Soukromí a luxus nedaleko hlavního města