Váha většího množství sněhu a led hromadící se v okapech nadělají každou zimu škody – zanášením okapového systému anebo dokonce i jeho narušováním, kdy pod extrémní hmotností ledu a sněhu se okapy deformují a vytrhávají z upevnění. Co s tím? Účinně chránit okapy proti škodám způsobeným ledem a sněhem můžeme pomocí systému elektrických topných kabelů. Nebezpečné zejména na hladkých typech střech je také nečekané sjíždění velké masy sněhu ze střechy dolů. Také tomuto jevu zabrání temperování střešní krytiny.

Cílem je okapy a svody domu temperovat na takovou teplotu, při níž se předejde jakémukoliv zamrzání střešní krytiny v okolí okapů a hromadění ledu v nich; voda pak bez problémů proteče svody do kanalizace. Kabely nainstaluje příslušná firma do okapů i svodů, nebo i na střešní krytinu. Temperování tak potom probíhá na různých místech střechy, přičemž rozsah si můžeme sami zvolit – temperovat lze celý obvod střechy, anebo třeba jenom její severní část; vyjdeme ze svých zkušeností s tím, kde se hromadí led. Topné kabely zapojené přes instalační krabici jsou v rozvaděči optimálně zapojeny jako samostatný okruh s jističem a proudovým chráničem. Nemají být zakončeny tak, že by se systém připojil ručně zastrčením do zásuvky.

Kabely bez problémů rozmrazují průběžně, tak jak se led vytváří nebo jak sníh připadává. Nemají však takový výkon, aby dokázaly rozmrazit větší vrstvu ledu. I z tohoto důvodu by rozhodně ovládání topného systému mělo být řízeno regulátorem, který zajistí úsporný provoz. Sami totiž neodhadneme, při souběhu jaké vlhkosti a teploty se přesně na střeše a v okapech začne tvořit led, a tento okamžik můžeme propásnout (nehledě na to, když nejsme právě doma). V takovém případě se v okapech může led nahromadit. Zapnuli bychom systém teprve potom, se zpožděním, stane se to, že kabel si odmrazí kolem sebe „tunýlek“ v ledu, ale vzdálenější led už neroztaje a hromadí se dále.

V druhém případě, kdy bychom naopak ručně zapnuli systém předčasně, nám stoupají zbytečně náklady na provoz. Výhody regulátoru jsou tedy zřejmé - zapne systém včas, právě v okamžiku, kdy se led a námraza začínají tvořit (tedy za podmínek, kdy je venkovní teplota pod bodem mrazu a zároveň vlhkostní čidlo eviduje sníh, led nebo vodu). Naopak nezapne topný systém zbytečně, například v době, kdy mrzne, ale svítí slunce a nejsou žádné sněhové srážky.

-ag-Foto: Lindab, Devi