Stavba rodinného domu 6+1 v Průhonicích se chýlila ke zdárnému konci, nové majitele čekalo za pár týdnů stěhování do nového domova, a my jsme ještě nehovořili o inženýrských sítích. Pravda, není to téma příliš atraktivní, ale při stavbě rodinného domu patří právě veškeré přípojky k nejdůležitějším faktorům. Vybudování inženýrských sítí (přívodů elektřiny, plynu, kanalizace, vody, osvětlení a příjezdových komunikací) je ta nejdražší investice na ceně běžného pozemku. Pokud přistoupíte na koupi pozemku, kde sítě jsou opodál a vy se musíte domluvit s ostatními majiteli pozemků na jejich vybudování, máte založeno na dost starostí a také nákladů. Tyto starosti ale majitelům průhonického domu pochopitelně odpadly, protože si koupili moderní typ rodinného domu na klíč a investor se o zasíťování pozemku postaral. Venkovní přípojky Všechny venkovní přípojky byly ukončeny na hranici pozemku a do domu je stavebníci přivedli pod zemí, uložené ve výkopech. Již před zahájením výstavby rodinného domu byly zřízeny revizní kanalizační šachty a vodovodní přípojky. A ještě při provádění základové desky byla položena kanalizační přípojka. Kanalizační přípojka byla napojena do revizní kanalizační šachty a vedena zapískovaným výkopem k jednotlivým domovním stoupačkám. Ležaté kanalizační potrubí je provedeno ve spádu minimálně 2 % z hrdlových trubek z tvrdého PVC – KG. Tyto trubky osadili řemeslníci do pískového lože a nad ně ještě navezli třiceticentimetrovou ochrannou vrstvu písku. Z důvodu velké vzdálenosti čisticích míst od revizní šachty z železobetonových skruží na trase ležaté kanalizace zřídili ještě jednu revizní a čisticí šachtu z tvrdého PVC. Výkop postupně zaváželi po vrstvách a hutnili. V dalším průběhu výstavby zbudovali přípojky plynu, vody a elektřiny. Plynovou přípojku a elektropřípojku vedli ve společném výkopu s dostatečným odstupem mezi sebou. Elektropřípojka je vedena vodičem CYKY 4Bx16 do domovního rozváděče. Venkovní plynovodní potrubí je provedeno z vysokotlakého polyetylenu PE 32. Propojení s vnitřním plynovodním potrubím provedli 1,5 metru od domu pomocí speciální spojky. Vodovodní přípojka je realizována z potrubí z vysokopevnostního polyetylenu IPE 40 a byla vedena v samostatném výkopu a ukončena v nice pro vodoměr. Provedení zemních prací u těchto přípojek bylo obdobné jako u kanalizace s tím, že do výkopu plynu a elektřiny vložili stavebníci výstražný pás barevné fólie (na plyn žlutý a na elektřinu červený).

Pozor! Při napojování plynového PE potrubí s domovním rozvodem se musí použít originální spojka, která je určená pro spojování v zemi. Na všechny provedené přípojky musí být vypracovány revizní zprávy, popř. tlakové zkoušky nebo zkoušky těsnosti.

Okapový chodník Okapový chodník okolo domu je tvořen pásem nasypaného kačírku, ohraničeného parkovými obrubníky. Šířka je 50 centimetrů a je přerušen v místech venkovní terasy a schodů. Při provádění se nejprve osadily lapače střešních splavenin, tzv. gajgry. Byly osazeny pod úroveň oblázků a napojeny na kanalizační dešťové roury, které jsou zaústěny do předem vybudovaných vsakovacích jímek. Veškeré zásypy stavebníci pečlivě hutnili. Po vyměření tvaru okapového chodníku do betonového lože osadili parkové obrubníky. Na dno natáhli pás geotextilie, na který pak navezli vrstvu kačírku frakce 22 - 32 mm. Kačírek byl předem propláchnut a povrch hráběmi urovnán. Inženýrské sítě zvyšují cenu, bez nich to ale nejde Pokud teprve o svém novém domě přemýšlíte, vězte, že inženýrské sítě přivedeny k hranici pozemku jsou nutností. Jejich dodatečné přivedení až k pozemku je totiž velmi nákladné, problematické a finančně náročné, proto si zjistěte, zda se v dané lokalitě nacházejí a jaké jsou možnosti jejich napojení (sítě mohou být již přetížené, v důsledku čehož napojení není možné - informace vám poskytne stavební, případně obecní úřad nebo správci daných sítí). Chybějící rozvody inženýrských sítí vás od koupě pozemku nemusí odradit, ale mohou ovlivnit cenu pozemku, protože investice do stavby budou vyšší. Nepříjemné může být, když se některé sítě v dané lokalitě vůbec nenacházejí. Například pokud není v obci rozvod plynu, ještě to není na překážku, lze ho nahradit jinými zdroji, elektřinou, případně speciálními plynovými nádržemi. Pokud v daném místě není veřejná kanalizace, může ji nahradit kanalizační nádrž, žumpa nebo čistička odpadních vod. Ve městech to však není tak snadné. Voda a elektřina jsou nejdůležitější. I když pokud neexistuje veřejný vodovod, je řešením vlastní studna (důležitý je rozbor kvality vody), ale bez elektřiny nemůžete začít ani stavět.

-td- Foto: Central Group

Související články: Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - dlažba Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - výmalba a nátěry Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - kompletace Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - fasáda a dřevěný obklad Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - obklady a dlažby Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - štukové omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - dvojgaráž Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - vnitřní omítky Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - topeni v podlaze Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - rozvody Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - okna Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - zateplení střechy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - střecha Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - krovy Soukromí a luxus nedaleko velkoměsta - 2. nadzemní podlaží