Nad smíchovským nádražím se tyčí budova bývalých Škodových závodů. Dům z roku 1914 vznikl tehdy pro bývalé Škodovy závody, v současné době jde o multifunkční dům, kdy jednu část objektu využívá firma Atelier Spektrum, s. r. o., druhá část budovy, tedy 5. a 6. nadzemní podlaží, je určena pro lofty se samostatným vchodem.

Jaké jsou smíchovské lofty?

Sklo, kov, pohledový beton, anebo výrazné barevné plochy. Záleží na každém z majitelů, jak svůj loft pojme. Ale pojďme se na projekt podívat tak říkajíc „od řeky“. Tovární budova má krásnou vyhlídku na řeku a panorama Prahy. Majitelům právě tady nabízí ojedinělé a nadstandardní prostory loftů. Interiéry byly upraveny pro současné potřeby čistého a klidného provozu reklamní tiskárny. Areál a část domu od prvního do čtvrtého podlaží i nadále zůstaly sídlem firmy. Páté a šesté patro jsou ale vyhrazeny pro byty. Majitel firmy Michal Dvořák v nejvyšších patrech stavby vybudoval patnáct ateliérů. Každý je navržený jinak. Jde o to, aby si noví majitelé mohli sami určit, jak přesně daný prostor přestaví nebo dokončí. Nad původním domem pak vznikla nástavba. Lofty ve dvou nově postavených patrech jsou prostorově velkorysejší, od 160 až k 288 m2 a navíc se střešní terasou. Tady jsou dvoupodlažní, otevřené dispozice bytů, s výhledem většinou na západ a na východ. Hlavní devíza tohoto projektu jsou skvělé panoramatické výhledy na Vltavu a protější pražské svahy. Některé lofty zde mohou být rozdělené na dva samostatné interiéry s vlastním vchodem. Prosvětlené jsou i shora, hlavní obytná místnost jde většinou přes obě patra. Projekt, který se realizoval v letech 2004 - 2007, vlastně stále ještě žije svým aktuálním životem, protože chybí dokončit některé exteriérové úpravy, dostavbu parkingu a další drobnosti.

Pro nás jsou ale smíchovské ateliéry skvělým příkladem toho, jak lze ve velkoměstě, jako je Praha, revitalizovat továrnu z počátku minulého století na architektonicky atraktivní, prostorově netradiční a materiálově zajímavé bydlení. Necháte se také inspirovat industriálním výrazem a netradičním pojetím tohoto loftového bydlení? Ačkoliv zde už asi žádný byt nekoupíte, je tento pražský projekt jednou z prvních vlaštovek v oblasti loftů… další máme vyhlédnuté, takže příště: opět o loftech.

-var- Foto: archiv společnosti Ateliery spektrum, s. r. o.