Tvrzené sklo vyšlo z koupelny do celého bytu - a zase se do ní v podobě skleněných dveří vrátilo. Do bytového designu promluvily výrazně po skleněných sprchových koutech a boxech rovněž skleněné stěny, polostěny, dělicí příčky, ale i dveře. Vnášejí do našich domovů světlo, jas i určitý klid výrazu. Takže jestliže si pohráváte s myšlenkou vnést domů při stavbě rodinného domu nebo při rekonstrukci bytu více skla v neobvyklých podobách, jen směle do toho! Tvrzené sklo může při správném výběru a zpracování povýšit na dominantní stavební materiál; na elegantní solitér v podobě stěny nebo polostěny, či nést funkci ryze praktickou jakožto dveří.

Skleněné dveře dříve a nyní

Pamatujete si na nebezpečné skleněné dveře, s celou nebo na tři části dělenou skleněnou výplní? Sklo určitě nebylo nerozbitné, jak se v leckteré domácnosti přesvědčili. Tam, kde si je svépomocí dali dokonce do koupelny, šlo vysloveně o život při uklouznutí po mokré dlažbě a pádu na skleněnou výplň.

Dnes je všechno jinak - dveře z tvrzeného bezpečnostního skla můžete mít i v koupelně. Sklo už zde nepředstavuje výplňový materiál, celistvá skleněná plocha dveří je jen minimálně narušena kovovou klikou a kováním. Navíc stejné celoskleněné dveře z leptaného skla mohou uzavírat tak intimní prostor, jakým je toaleta.

Celoskleněné příčky - předělí, ale neoddělí

Průsvitné nebo průhledné stěny a příčky opticky rozčlení větší místnosti na několik zón. Fixní stěny se zabudovanými celoskleněnými dveřmi lze využít všude tam, kde je hlavním úmyslem zachovat propojení a světlost místností, ačkoliv už lze s předstihem tušit, že je bude zapotřebí přece jen někdy uzavřít či více odhlučnit.

Na skleněné posuvné příčky jezdící po horních a podlahových kolejničkách můžeme zvolit bezpečnostní čiré sklo s možností rozmanitých barevných a ornamentálních variací. Čiré sklo předělí prostor akusticky, teplotně, a jen velmi málo vizuálně. Lze tak například nenásilně oddělit zádveří od předsíně, kuchyni od jídelny. Abychom omylem do skla nenarazili, k tomu poslouží nalepovací dekorační pásy, které se dají obměňovat, nebo jiné zvýrazňující prvky - jako je například pískovaný bezpečnostní dekor v podobě pásů či kruhů.

Průsvitné kouzlo

Sklo neprůhledné, více či méně průsvitné, pískované nebo leptané volíme tam, kde chceme místnosti více oddělit, nechceme vidět přímo z jedné do druhé (například pracovnu od ložnice). Za celoskleněnými dveřmi pozorujeme pouze rozostřené obrysy, ne tvary a siluety lidí. Takovou fixní či napůl posuvnou matnou stěnou můžeme také přepažit halu či oddělit od velké ložnice šatní kout.

Vzhled skla určuje speciální úprava jednostranným plošným leptáním, charakterizuje je efektní matný, jakoby ledový vzhled. Můžeme ho mít i v různých barvách, a navíc třeba i v kombinaci s dalšími efekty, jako je pískování či gravírování.

Ať už si ale vybereme sklo čiré nebo matné, dá se jen konstatovat, že celoskleněné dveře a celoskleněné bezrámové stěny z bezpečnostního kaleného skla svým výjimečným vzhledem s nádechem luxusu zdůrazní vzdušnost i originalitu každého interiéru a povýší jeho úroveň. I malému bytu pomohou.

Skleněné stěny jsou v neposlední řadě i vynikajícím pozadím nebo sousedstvím pro designové kousky nábytku a zajímavé solitéry.

-ag-Foto: VV Sklo, s. r. o.