I dnes ještě mnoho lidí žije v panelákovém bytě, který hyzdí typické umakartové jádro. Umakart, čili papír tvrzený umělou pryskyřicí a vrstvený lisováním, asi jen málokdo ještě dnes považuje za vyhovující. Kdysi tak velmi často používaná umakartová konstrukce představovala rychlé a levné řešení výstavby koupelen v hromadné výrobě bytů. Dnes na místo umakartu nastupují moderní stavební materiály - především pak sádrokarton. Co je důležité vědět, chcete-li přestavět bytové jádro, tedy podstatně zvýšit komfort svého bydlení?

Plánujete-li přestavbu bytového jádra, nejprve se rozhodněte, zda bude vaše nová koupelna více méně kopírovat dosavadní rozvržení, nebo se bude jednat o změnu radikální. První varianta je samozřejmě levnější i méně časově nákladná a manuálně zdatní „kutilové“ ji mohou zvládnout i sami. Pokud se rozhodnete pro variantu číslo dvě, je lepší svěřit svou koupelnu do rukou odborníků.

Jak se to dělá

Rekonstrukce bytového jádra znamená vyzdít vnitřní stěny, položit obklady stěn a (většinou i) podlahové krytiny a ukotvit a napojit vanu, umyvadlo a toaletu. Před výstavbou nové koupelny se obvykle stará umakartová konstrukce bytového jádra odstraní. Ovšem je-li vaše jádro jen staré a vypadá neesteticky, avšak není zplesnivělé či z jiného důvodu naprosto nevyhovující, existuje i řešení s využitím obkladových desek. Taková úprava samozřejmě bude trvat kratší dobu, ale na druhou stranu nevyřeší například problém zprohýbané stěny jádra.

Jak dlouho to bude trvat a kolik to bude stát

Pokud se rozhodnete pro kompletní rekonstrukci, rozhodně nečekejte, že bude taková přestavba hotová za dva dny. Podle jejího rozsahu a počtu řemeslníků, kteří se jí budou věnovat, se může doba, kdy budete muset „bydlet na staveništi“, pohybovat přibližně mezi 5 a 10 dny. Cena je přirozeně také velmi variabilní (záleží na použitých materiálech, velikosti koupelny a mnoha dalších faktorech), nejčastěji se však pohybuje kolem 100 tisíc korun.

Co je ještě důležité vědět

V určitých případech byste mohli potřebovat stavební povolení. Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu však není vyžadováno v případě stavebních úprav (tedy i rekonstrukce bytového jádra), pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob jejího užívání, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost. V tom, zda se vás nutnost stavebního povolení a následné kolaudace a získání revizních zpráv týká, nebo ne, by vám měla být schopna poradit firma, kterou si na přestavbu najmete, jedná-li se o skutečné odborníky. Mnohé firmy v rámci svých služeb nabízejí i pomoc s vyřízením případných nutných formalit.

Jak financovat

Nemáte-li na rekonstrukci hotovost, ale máte založené a něco málo naspořené na stavebním spoření, pak můžete využít to. Veškeré bytové potřeby včetně přestavby bytového jádra lze totiž financovat ze stavebního spoření, případně pomocí úvěru.

-Raiffeisen stavební spořitelna-Foto: www.profimedia.cz