V poslední době se nároky na bydlení hodně mění i co do prostoru. „Jsem překvapený, jak velké požadavky na metráž bydlení dnes lidé mají. Když na Západě řeknete, že máte stometrový byt, je to jmění. U nás klient řekne, že chce minimálně sto dvacet, spíš ale sto padesát,“ říká Svatopluk Sládeček. Třistametrový rodinný dům není dnes žádnou výjimkou, ale je potřeba si uvědomit, že paní na úklid bude muset chodit nejméně dvakrát do týdne.

Čeští architekti jako Svatopluk Sládeček, Ateliér 69, ateliér Vyšehrad nebo Archteam patří k známým a v oblasti rodinných domů již osvědčeným autorům. Mají za sebou realizace, které fungují a majitelé jsou v nich spokojeni. Ačkoliv jde o velmi různorodé stavby, které se ne každému musejí líbit, spojuje je pozornost všem výše jmenovaným věcem: lokalitě, prostoru i materiálům, ze kterých jsou postaveny.

Devět skutečností, které vám realitní makléř raději neřekne

  1. Pokud pozemek nemá více než tisíc metrů čtverečních, budete o životě sousedů pravděpodobně vědět skoro totéž jako v paneláku.
  2. K vaší vysněné zahrádce s víkendovou pohodičkou připočtěte denně dvě hodiny v autě na cestě do práce a zpět. Rozvoz dětí a nákupy pak znamenají další stovky hodin, které ročně prosedíte za volantem.
  3. Každý územní plán se jednou změní. Tam, kde vám prodejce i místní úřad svatosvatě slíbili výhled do krajiny, může a pravděpodobně i bude stát další řada domů.
  4. To, že máte rádi moderní architekturu, neznamená, že se ze své kuchyně denně nebudete dívat na sousedovu růžovou fasádu s pelargoniemi.
  5. Vaše záliba ve funkcionalismu vezme za své po páté reklamaci zatékající ploché střechy, kterou jste si tak pracně vydupali na stavebním úřadu.
  6. Katalogový domek byste si nikdy nekoupili, přesto se rekonstrukce domu ze třicátých let může proměnit v peklo na zemi. Představa, že se tehdy stavělo lépe a kvalitněji než nyní, je mylná.
  7. Ani jméno známého architekta není zárukou, že se vám v domě bude dobře bydlet. Tři schůzky a několik efektních vizualizací domov nevytvoří.
  8. Neexistuje stavba, která by se vešla do plánovaného rozpočtu. U rodinného domu mohou náklady během stavby narůst i několikanásobně.
  9. Ceny nemovitostí v „nových“ satelitních lokalitách v budoucnosti neporostou, už dnes je problém některé z prvních „porevolučních“ domů prodat.

Jaká je vaše zkušenost s bydlením v rodinném domě? Diskutujte u tohoto článku.

-var-Foto: www.profimedia.cz